Vliegen met een voedselallergie of -intolerantie

21 November 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Vliegen met een voedselallergie of -intolerantie.

Bij ons in huis zeggen we altijd: “Wil je wat zien van de wereld, dan kom je er niet zonder het vliegtuig!”. Deze uitspraak klopt ook echt want je kan maar tot zover komen met de auto. Als wij niet zouden vliegen dan hadden wij onze reizen naar Amerika, Nieuw Zeeland en de Filipijnen nooit kunnen maken.

In ons bloed

Gelukkig is, het niet vliegen, bij ons nooit ter sprake gekomen want ik ben opgegroeid met een vader die in de reiswereld werkte, ik heb zelf 10 jaar op een reisbureau gewerkt en mijn man werkt voor Nederlands grootste luchtvaartmaatschappij. Vliegen zit dus eigenlijk in ons bloed, haha.

Veranderingen

 Ondanks dat moet ik wel zeggen dat er de afgelopen jaren wel veel veranderd is in de vliegwereld en ook in die van mij! Voorheen vlogen we de wereld rond zonder enige problemen en hoefde we er eigenlijk ook niet over na te denken. Dat is nu natuurlijk wel even anders. Vliegen met een voedselallergie of -intolerantie is met recht een grote uitdaging geworden. Maar deze ga ik graag aan!

Net zoals onze autovakanties heb ik altijd eten mee voor de eerste dagen. Maar nu dien je opeens wel rekening te houden met aardig wat punten:

  • Hoeveel bagage mag ik meenemen?
  • Mag ik dit product wel invoeren?
  • Mag ik deze medicijnen wel invoeren?
  • Hoe gaat het met eten in het vliegtuig?

Om er maar een paar op te noemen.

Een greep uit een van mijn vliegreizen

Hoe heb ik het gedaan? Ik zal jullie vertellen hoe onze vliegreis van Amsterdam (via Atalanta) naar Miami is verlopen.

Ik bekijk van tevoren naar de invoerregels van het desbetreffende land. Soms zijn artikelen logisch voor ons maar verboden voor hun! Ik kijk of mijn verklaringen van arts en diëtist up-to-date zijn. En niet te vergeten: ik kijk online wat welke winkel te koop heeft en waar ik uit eten kan gaan. Gewoon om te zorgen dat ik ter plaatse niet voor verassingen kom te staan.

Wanneer je je tickets/reis boekt kan je altijd aangeven of er speciale dieet wensen zijn voor aan boord. Nu blijkt dat wanneer je een combinatie van allergieën of intoleranties hebt, zoals ik, dat het toch wat lastiger is. Veel maatschappijen hebben of het een of het ander maar vaak niet een combinatie van dieet maaltijden. Mijn oplossing: Ik neem mijn eigen eten mee voor aan boord! Klinkt misschien raar, maar een mens moet toch eten op een lange vlucht.

Ik zorg dat mijn brood gesmeerd en belegt is (je mag geen boter en smeerbaar beleg mee aan boord nemen) en neem een kant-en-klare diepvries hoofdmaaltijd mee die de stewardess in de magnetron kan opwarmen. Omdat we moesten overstappen had ik ook voldoende brood en repen mee voor, eventuele, vertraging (maar goed ook want dat had ik!).

Al met al was onze heenreis redelijk verlopen maar de terugreis was een ander verhaal!

Een heel ander verhaal

Waarschuwing: dit is wel een extreme situatie geweest en komt echt niet op alle vluchten voor. Ik deel het met jullie zodat jullie er rekening mee kunnen houden dat het ook wel eens anders kan verlopen dan dat je denkt en dat je daar goed voor jezelf moet zorgen!

Onze vlucht vertrok al vroeg vanuit Miami naar Atlanta dus we moesten als om 05:00 op de luchthaven aanwezig zijn. Op zich geen punt alleen kwam mijn ontbijt een beetje in de knoei… Dus deels naar binnen werken rond een 03:30 (nog in de accommodatie) en deels op de luchthaven naar de douane. Ook hier gold: ik had rekening gehouden met het feit dat er vertraging kon zijn en had dus extra mee. Maar niet wetende dat ik pas om 18:00 uur (!!!) vanuit Miami naar Atlanta zou gaan vliegen wegens vertraging… En toen kwam ik toch een beetje in de knoei… Ik had extra eten mee maar was het voldoende voor het later thuis komen? Oorspronkelijk zouden we om ongeveer 07:00, de volgende dag, op Schiphol aankomen. Dat werd nu na 12:00 uur! Dus ben ik op Miami Airport op onderzoek gegaan of ik nog extra eten kon kopen. Dat was helaas niet het geval. Ik heb dus uiteindelijk mijn eten heel goed moeten verdelen (resulterend in darmproblemen) om de tijd door te komen. Ik heb mazzel gehad dat op de vlucht van Atlanta naar Amsterdam de steward medelijden met me had en zijn uiterste best deed om nog wat eten, wat ik mocht hebben, bij elkaar te sprokkelen. Zo lief!

Mijn conclusie van deze vlucht was: neem de volgende keer nog meer eten mee!

Refelecteren

Als ik er nu weer op terug kijk moet ik er wel om lachen want het is uiteindelijk wel goed gekomen maar dat het wel echt extreem was en dat ik, met tientallen jaren aan vliegervaring, dit nog nooit meegemaakt heb. Weer een wijze les geleerd!

Ik heb ook nog wel een paar tips voor jullie:

Tip: zorg dat je van te voren weet wat je wel en niet mag invoeren.

Tip: zorg dat je van te voren je maaltijd aanvraagt bij de luchtvaartmaatschappij.

Tip: neem voldoende eten mee voor de gehele reis (inclusief eventuele vertraging).

Tip: kijk, van te voren, wat waar te koop is.

Maar vooral: geniet want zonder vliegen mis je heel veel mooie bestemmingen!

Liefs Simone


Nog meer Travel Blogs