Je kind beter laten eten

21 November 2018/ Geschreven door Simone

Tips & Tricks: Je kind beter laten eten.

Eten is een belangrijk onderdeel van kinderen in de groei. Maar wat als je kleintje een moeilijke eter is?
Is iedere het iedere keer weer een gevecht? Hoor je telkens: “Bah, lust ik niet!”, “wil ik niet!” of “dat ziet er vies uit!” 

Hoe los je dit op zonder dat het een waar gevecht wordt in huis? Hieronder vindt je 10 tips die je misschien wel kunnen helpen om van je moeilijke eter een gezonde eter te maken.

10 Tips om je kind beter te laten eten:

1. Stel vaste eetmomenten in.
Hou je vast aan de 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Sla vooral het ontbijt niet over! Een goed ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. Een tussendoortje is echt niet erg, maar beperkt het tot niet  meer dan 3 of 4 keer. En vlak voor het eten is niet raadzaam.

2. Eet gezamenlijk aan tafel.
Buiten het feit dat het gewoon gezelliger is om met z’n allen aan tafel te eten, heeft het ook nog een veel voordelen! De kinderen krijgen een gevoel van samen zijn, ze worden niet afgeleid door de televisie en zien dan ook hoe jij, als ouder eet. Er wordt rustiger gegeten en beter gekauwd.

3. Geef het goede voorbeeld.
Kinderen, op jonge leeftijd, kopiëren alles! Dus ook hoe jij met je eten omgaat. Wil je dat je kindje beter gaat eten: geef dan het goede voorbeeld! Als jij je uk een stuk fruit geeft, ga dan niet zelf een koekje eten maar neem ook fruit. Laat hem of haar duidelijk merken dat jij je eten lekker vindt. Zorg dat je zelf ook de eetmoment aanhoudt, de kans is dan groter dat je kindje dit sneller gaat aannemen!

4. Eet je kind zijn bord niet leeg, straf hem of haar dan niet.
Het kan wel eens voorkomen dat je kind zijn bordje niet leeg eet. Ga dan niet meteen “dreigen” door te zeggen dat ie dan ook geen toetje krijgt of dat ze zonder eten naar bed gaan. Dit zorgt er alleen maar voor dat hij of zij een slecht beeld krijgt over eten. Kinderen hebben nu eenmaal periodes waarin ze minder eten. Zolang ze goed groeien, is dit geen probleem!

5. Geef je kind inbreng in hoeveel hij of zij wil eten.
We weten dat kinderen een bepaalde hoeveelheid eten nodig hebben om goed te kunnen groeien maar sommige kinderen hebben meer nodig en andere weer minder. Een jong kind moet ook leren om goed te luisteren naar zijn honger- en volgevoel. Hierdoor weten ze later makkerlijker wanneer ze echt honger hebben en wanneer ze vol zitten. Ze zullen hierdoor minder gaan overeten (wat weer kan leiden naar overgewicht).

6. Betrek je kind bij het bereiden van de maaltijd.
Als je wil dat je kindje goed eet is het ook goed, voor zijn of haar ontwikkeling, om te weten hoe het eten op het bord komt. Misschien is het niet altijd even fijn, maar neem je kind mee boodschappen doen. Laat zien wat voor verschillende soorten groente en fruit er zijn. 

Tip: sla de afdeling met snoep en koek maar even over! Laat ze een groente kiezen (“wil je deze wortelen of wil je deze sperziebonen?”).

Wanneer je thuis gaat koken laat ze helpen met het wassen van de groente of het aangeven daarvan. Voor de allerkleinste is het makkelijk om ze lekker in de kinderstoel bij je in de keuken te zetten. Het helpen met koken vinden ze vaak stoer en hierdoor is de kans weer groter dat ze het ook gaan eten.

7. Eten is een troost- of beloningsmiddel.
Je wil dat je kind een positieve kijk heeft op eten. Gebruik je het als trootsmiddel, bijvoorbeeld een snoepje omdat ze gevallen is, dan gaan ze dat associëren met pijn. Je wil niet dat je kind zich later bij nare momenten gaat volproppen met eten om zicht te troosten. Dit vergoot de kans op overgewicht. Geef een knuffel of kusje, dit werkt ook altijd!

Heeft je uk zijn of haar bordje leeg gegeten? Goed zo! Dat mag beloont worden. Maar geef dan een compliment in plaats van extra eten. Dit heeft een veel positiever effect op je kind.

8. Heb geduld.
Verwacht niet dat je kindje bij de eerste keer iets geproefd te hebben dat ze het ook meteen lekker vinden. Dit dien je langzaam op te bouwen. Gemiddeld genomen moet een kind 10 keer iets proeven voordat het herkend wordt. Begin daarom ook altijd met groente en fruit die een zachte smaak hebben. Door je kind meteen een scherpe smaak te laten proeven gaat hij zij aversie krijgen voor eten.

9.Varieer en maak het aantrekkelijk.
Telkens hetzelfde is voor een kind saai. Hoe meer verschillende dingen je kind eet hoe meer voedingsstoffen er binnen komen en hoe makkelijk eten later wordt. 

Wat denk je dat je kind leuker vindt? Een bord met het eten er gewoon op of eten in verschillende kleuren en vormpjes? Ik weet wel zeker dat ze voor het laatste zullen kiezen! Maak fruit figuurtjes, maak gebruik van koekvormpjes om brood in bloempjes te snijden of geef het speciale namen (zoals de bananentrein of de druivenegel).

10. Daag je kind uit.
Mijn kinderen zijn altijd wel in voor een uitdaging. Daarom zeggen wij in huis ook altijd dat ze niet kunnen zeggen of iets niet lekker is wanneer ze het niet geproefd hebben.  Daag ze gewoon eens uit om een hapje te nemen, wedden dat ze de uitdaging aan gaan! Uiteindelijk zal je kind meer gaan lusten!

Tip: Ga je kind nooit dwingen om iets te eten. Als ze het niet willen, dan houdt het even op. Je kan het, op een later moment, altijd nogmaals proberen.

Heb je zelf nog tips & tricks om je kind beter te laten eten, laat het me weten!

Liefs Simone