Sluis: Schilderachtig Juweel aan de Zeeuwse Kus

10 Mei 2021/ Geschreven door Simone

Sluis: Schilderachtig Juweel aan de Zeeuwse Kus

Wanneer je naar het zuidelijkste deel van de provincie Zeeland gaat dat zit je in Zeeuws-Vlaanderen. En dit Zeeuws-Vlaanderen heeft zoveel moois te bieden: steden, natuur, geschiedenis en je zit zo in België.

Een van de mooie steden in deze regio is Sluis. Ondanks dat het niet meteen bekend in de oren klinkt of dat je er vaak over hoort, het is een stad die zeker de moeite waard is om naar toe te gaan!

Tijdens onze meivakantie zijn we een aantal dagen in Zeeuws-Vlaanderen geweest. We verbleven in Cadzand en hoewel de hoofdreden van dit reisje rust en ontspanning was hadden we toch de behoefte om er lekker op uit te gaan (binnen de Covid-regels natuurlijk!) en kwamen we al snel op Sluis uit.

Voor ieder wat wils

Sluis is een vestingsstad dat in het westen van Zeeuws-Vlaanderen ligt. Ondanks dat deze stad niet zo groot is heeft het toch veel te bieden. Wat ik niet verwachtte waren de grote hoeveelheid winkels (en waar mijn voorkeur naar uit gaat zijn de snuisterijen winkels of in ieder geval winkels die ik in andere steden niet zal vinden).

Ook zijn er genoeg restaurants waar je, heerlijk, zou kunnen eten. Ik moet wel aangeven dat, ten tijde dat ik er was, dit nog niet mogelijk was.

Ga je voor cultuur en geschiedenis dan kun je je hart ook ophalen in Sluis. Op het Walplein kun je oog in oog staan met het beeld van de grondlegger van de Dikke van Dale: Johan Hendrik van Dale. Wanneer je dit beeld achter je laat en langs het water gaat lopen kom je op de Kaai. In deze straat beginnen de winkels. Als je rechtdoor blijft lopen, krijg je aan je rechterhand de Sint-Johannes de Doperkerk te zien. Inmiddels is deze kerk buiten gebruik maar aan de buitenkant toch mooi om te zien.

Wanneer je de weg uitloopt, kom je uit bij de mooie windemolen, De Brak. Mocht je willen, de molen is open voor bezoek van Pasen tot eind oktober (i.v.m. Corona zijn de tijden wat aangepast). Een paar meter verder lopen dan kom je bij de Zuidpoort. Dit is een van de poorten van de Wallen van Sluis. Hier kun je een heerlijke wandeling maken en genieten van al het schoon dat Sluis te bieden heeft.

Nog een mooie bezienswaardigheid om te bekijken is de Belfort. Dit mooie gebouw bindt zich aan het Groote Markt (vanuit de Zuidpoort te bereiken via de Nieuwstraat en de Kapellestraat). Dit gebouw werd, oorspronkelijk, zo’n 600 jaar geleden gebouwd als raadhuis en heeft nadien diverse branden, bombardementen en herbouwingen meegemaakt. Ondanks dat is het huidige gebouw zeker mooi om te zien! En het verhaal van klokkenman Jantje van Sluis is de moeite waard om te horen (hij hangt nog steeds in de klokkentoren!). Tegenwoordig wordt dit gebouw gebruikt als museum.

En als je dan toch op Groote Markt bent, loop dan even een paar passen verder om het mooie, en oude, brandweerkazerne van Sluis. Dit is, net als vele andere, een schitterend gebouw.

Conclusie

Ondanks dat Sluis geen grote stad is heeft het voor ieder wat wils en kan ik het zeker aanraden om te bezoeken wanneer je een keertje in Zeeuws-Vlaanderen bent.

Tip: houdt er rekening mee dat overal betaald parkeren is.

Liefs Simone