30 November 2021/ door Simone
Recept: Pepernoten
Het is aftellen geblazen want het in bijna Sinterklaas! Op het moment van schrijven is het nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het zover!
Hoewel onze meiden inmiddels wat groter zijn en het dus ook minder spannend vinden heb ik nog wel een heel lief nichtje die het, volgens mij, super spannend vindt en ook heel erg uitkijkt naar wat voor cadeautjes ze allemaal gaat krijgen van de goed heilig man.
De Sinterklaas periode is natuurlijk ook een tijd van genieten van al het lekkers wat er in de winkels ligt of wat je van de Piet hebt gekregen. En dat moet ook zo zijn! Maar wanneer je een gluten- en lactoseintolerantie hebt (zoals bij mijn dochter en mijzelf) dan is het toch wel wat meer een uitdaging. Het merendeel van het strooigoed mogen we, helaas, niet hebben en wat er is is vaak duur en niet altijd even lekker…
Maar we gaan de uitdaging aan! We gaan gewoon lekker zelf pepernoten bakken!
Hieronder vindt je ons pepernoten recept. Veel bakplezier!
Pepernoten
Aantal: +/- 70 stuks
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 – 17 minuten
Ingrediënten:
- 100 gram Boter
- 80 gram Kokosbloesemsuiker
- 75 gram Amandelmeel
- 75 gram Havermeel
- 75 gram Zelfrijzend bakmeel
- 3 el Speculaas- Koekkruiden
- 3 el Vanille yoghurt
- 1 Ei
Benodigdheden:
- Keukenmachine of mixer
- Weegschaal
- Bakje
- Aardappelschilmesje
- Lepel
- Ovenpapier
- Ovenplaat
Bereidinswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Roer alle droge ingrediënten (kokosbloesemsuiker, amandelmeel, havermeel, zelfrijzend bakmeel en de speculaas- koekkruiden), met een lepel, goed door elkaar.
- Voeg nu de natte ingrediënten (boter, ei, vanille yoghurt) daar aan toe en mix het goed door elkaar totdat het een stevig geheel wordt.
- Pluk nu steeds kleine stukje deeg er vanaf en rol deze in het formaat dat je zelf wil.
- Zorg dat de pepernoten een klein beetje ruimte hebben op de ovenplaat.
- Bak de pepernoten nu voor 10 minuten.
- Na de 10 minuten draai je de ovenplaat 180 graden om en bak je ze nog voor 5 minuten.
- Haal de plaat uit de oven en laat de pepernoten afkoelen. Mocht de bodem nog wat nat eruit zien dan kun je voorzichtig (zorg dat je je vingers niet verbrand!) omdraaien en nog even 2 minuten in de oven doen.
Eet smakelijk!
Liefs Simone
Deze recepten zijn ook leuk!
Vindt je dit recept leuk? Dan vind ik het natuurlijk super leuk wanneer je hem deelt met anderen! |