Onze jongste dochter heeft een gluten- en lactoseintolerantie.

1 Juni 2020/ Geschreven door Simone

Blog: Onze jongste dochter heeft een gluten- en lactoseintolerantie.

Sinds ongeveer 1 jaar weten dat onze jongste dochter een glutenintolerantie en een lactoseintolerantie heeft. Dit is op zich niet raar want ik heb het ook, dus het is niet onbekend in ons gezin en zij weet ook dat mama al wat jaren gluten- en lactosevrij eet.

Toch anders

Toch verliep het bij haar anders dan bij mij. Een aantal jaar geleden kreeg zij vaak last van buikpijnen en veel diaree die we niet echt konden verklaren. De huisarts kon het ook niet vinden en in overleg met mijn diëtist hebben we geprobeerd om de gluten te minderen.

Haar klachten werden werd inderdaad minder.

Na een tijdje hebben we, in overleg met mijn diëtist, het toch geprobeerd om weer beetje bij beetje gluten weer toe te voegen zodat we haar konden testen. Wonder boven wonder at ze, op een gegeven moment, volledig gluten en de klachten bleven weg!

Hierdoor bleek een test niet echt nodig te zijn.

Opnieuw beginnen

Nu, een aantal jaar verder, begon Lisanne weer klachten te krijgen in de vorm van buikpijn, diaree, bloedneuzen en eczeem.

(onderstaande foto is gemaakt op het moment dat zij lichtjes last had van eczeem)

Omdat ik gluten- en lactoseintolerant ben is de kans aanwezig dat zij dat, toch, ook zou kunnen zijn.

Lisanne kwam nu onder controle bij mijn diëtist, die o.a. opgeleid is in allergieën/intoleranties. Na haar onderzoek was de conclusie toch echt gluten- en lactoseintolerant!

Waarom het een aantal jaar goed is gegaan tussendoor is nog steeds een raadsel…

Het gaat goed met haar

Inmiddels eet zij gluten- en lactosevrij en gaat het een stuk beter met haar! Haar klachten zijn onder controle. We merken wel dat wanneer zijn melkproducten neemt, ook als het lactosevrije producten zijn, dan krijgt ze weer een bloedneus.

Net als bij mij, zorgen wij ervoor dat wat zij aan voedingstoffen, vitamine en mineralen bij de verkeerde producten mist worden goed gemaakt door andere producten te eten die zij wel mag hebben. Bij de laatste controle was ze, qua gewicht en lengte, een mooie middenmaat.

Acceptatie

Hoewel zij, vooral in het begin, moeite had met haar dieet en het niet eerlijk vondt is zij nu in de fase dat ze het accepteerd en dat ze weet dat ze klachten kan krijgen wanneer ze “fout” eet.

Speciaal en niet anders

Zij heeft een speciaal traktatietrommeltje op school, ik koop eten dat alleen voor ons is en niemand anders en we staan nu vaker samen in de keuken lekkere, gv/lv, dingen te maken. Dit maakt haar toch wel weer een beetje speciaal in plaats van anders.

Tip: Wanneer je vermoeden juist blijkt te zijn en je kind heeft inderdaad een gluten- en/of lactoseintolerantie, vraag je huisarts dan om je door te verwijzen naar een diëtist.

Liefs Simone


Nog meer Food en Kids Corner Blogs