Ontdek de Ruimte: Terugblik op de Open Dag van ESA ESTEC

Geschreven door Simone

Op 8 oktober 2023 opende het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) van de European Space Agency (ESA) in Noordwijk, Nederland, zijn deuren voor het publiek tijdens de jaarlijkse Open Dag. Deze spannende gelegenheid bood bezoekers de kans om een kijkje te nemen achter de schermen te nemen. En omdat wij, hier thuis, behoorlijk gefascineerd zijn door alles wat met de ruimte te maken heeft, was dit de ideale gelegenheid om er meer over te weten te komen.

Mijn terugblik op dit fascinerende evenement:

Een Kijkje in de Ruimte

Tijdens de Open Dag van ESA ESTEC werd je ondergedompeld in de wereld van ruimteverkenning en technologie (en een klein beetje Star Wars). Hier zijn enkele, van onze, hoogtepunten van die dag:

1. Ruimtevaarttentoonstellingen

Je kon genieten van een breed scala aan interactieve tentoonstellingen over ruimtevaart, satellieten, ruimtemissies en meer. Er waren ook demonstraties van geavanceerde technologieën die worden gebruikt in de ruimtevaart.

2. Rondlopen

Een van de hoogtepunten van de Open Dag was de mogelijkheid om rond te lopen door de faciliteiten van ESA ESTEC. We kregen de kans om door laboratoria en testfaciliteiten te wandelen en te zien hoe ruimtevaartuigen worden ontworpen, getest en gebouwd.

3. Ontmoetingen met Ruimtevaartexperts en Astronauten

Je had de gelegenheid om te praten met ruimtevaartexperts, ingenieurs en wetenschappers. Zo konden we vragen stellen en meer te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen in de ruimtevaart. Zeer interessant!

En je had ook nog de mogelijk om een handtekening te vragen en op de foto te gaan met, o.a., Astronaut Andre Kuipers en Astronaut Thomas Reiter (Helaas, het is ons niet gelukt vanwege de drukte en tijd).

4. Kinderactiviteiten

Voor jonge ruimtevaartliefhebbers waren er speciale kinderactiviteiten, waaronder knutselworkshops, interactieve spellen en educatieve presentaties om hun interesse in de ruimte te stimuleren.

5. Lezingen en Presentaties

Er werden lezingen en presentaties gehouden door toonaangevende experts in de ruimtevaart. Deze presentaties behandelden uiteenlopende onderwerpen, van de toekomst van ruimteverkenning tot de impact van ruimtetechnologie op het dagelijks leven op aarde.

De Magie van Ruimteverkenning

De Open Dag van ESA ESTEC bood een ongeëvenaarde kans om de opwinding en verwondering van ruimteverkenning van dichtbij te ervaren. Het evenement trok enthousiaste bezoekers van alle leeftijden, van gezinnen met kinderen tot gepassioneerde ruimtevaartfans en vanuit diverse landen.

Dit jaarlijkse evenement van ESA ESTEC is een feest van menselijke prestaties in de ruimte en een herinnering aan de voortdurende zoektocht naar wat er nog meer buiten deze aardbol zal zijn. Als je, net als wij, geïnteresseerd bent in de ruimtevaart, houdt dan de site van ESA ESTEC goed in de gaten en mis de Open Dag van 2024 niet.

Liefs Simone