Malta Ontdekt: Parels van de Middellandse Zee

23 September 2021/Geschreven door Simone

Malta Ontdekt: Parels van de Middellandse Zee

Malta is misschien niet de bestemming waar je aan denkt wanneer je je zomervakantie aan het uitzoeken bent. Maar eigenlijk is dat zonde! De eilandengroep Malta, waar de eilanden Malta, Comino en Gozo onder vallen, is toch een bestemming dat de moeite waard kan zijn. Maar waarom? Dat ga ik je uitleggen!

Malta

Op slechts 3 uur vliegen vanaf Nederland vindt je Malta. Dit eiland is misschien klein in formaat (ongeveer net zo groot als Texel), maar het is zeker groots is ervaring!

Of je nu komt om te genieten van het weer en het strand, of je (net als ik) gek bent op geschiedenis en cultuur, misschien wil je gewoon genieten van gastronomie en het uitgaansleven of sportief bezig zijn… Dit kan allemaal op Malta!

Valletta

De hoofdstad van Malta is Valletta. Deze stad is een must see wanneer je naar Malta gaat. Valletta ademt sfeer en historie en is daarom ook niet voor niets Cultureel hoofdstad 2018 geweest.

Zijn veelzijdige verleden is goed terug te zien in de gebouwen. Een ware mix van diverse invloeden en daarom is het een bijzondere ervaring om te slenteren door de smalle straten, genietend van alle mooie kleuren en bijzondere balkons, of bezoek een van de mooie kathedralen die de stad rijk is. Geschiedenis alom!

Wat kan je doen in Valletta? Door zijn rijke geschiedenis zijn er heel veel bezienwaardigdheden te bezoeken, mijn favoriete zijn:

 • Il-Port il Kbir (Grand Harbour). Deze natuurlijke haven werd al gebruikt ten tijde van de Romeinse overheersing. En ondanks zijn oudheid, bezettingen en bombardementen is deze haven nog steeds in gebruik. Naast een schitterend uitzicht kun je ook nog genieten van een bezoek aan een van de vele forts die je in de Grand Harbour kunt vinde, zoals Fort Ricasoli, Fort St. Angelo of Fort St. Elmo
 • Grootmeesterspaleis. Dit paleis, wat nu voor een deel gebruikt wort door de president van het eiland, is ooit gebouwd door Jean de la Valette (grootmeester in de Orde van Malta). Tegenwoordig kun je nog een deel van het paleis bezoeken en een wandeling maken door de, schitterend versierde gangen, zalen en de binnenplaatsen of terug gaan in de tijd van de Maltese Orde waneer je het wapenarsenaal bezoekt.
 • Barrakka Gardens. Bestaande uit een Upper en Lower gedeelte. Deze openbare tuinen bestaan al ruim 350 jaar en zijn ooit gebouwd als recreatiegebied voor de ridders van de Orde van St. Jan. Hedendaags zijn ze voor iedereen toegankelijk. Ga lekker op een bankje zitten en geniet van het uitzicht of geef je oren de kost wanneer de saluutschoten van de Saluting Battery afgaan (dagelijks om 12:00 en 16:00 uur). Het kan wel enigszins luid zijn!
 • St. Janscokatherdraal. Dit nationale monument is één van de, misschien niet de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Net als vele andere bouwwerken is deze kathedraal ook uit de tijd van de Orde van Malta. Voor mijn gevoel is deze kathedraal tegenstrijdig want hoe sober en kaal hij aan de buitenkant is hoe rijkelijk versierd hij van binnen is. Het hoogtepunt van deze kathedraal is natuurlijk het schilderij van Caravaggio, De onthoofding van Johannes de Doper. Naast een aantal graven van grootmeester van de Orde van Malta zijn er ook 8 kapellen van de verschillende afdelingen binnen de Orde aanwezig.
 • Valletta Waterfront. Deze oude gebouwen die, in het verleden dienst deden als pakhuizen, zijn tegenwoordig omgebouwd tot cafe’s en restaurants waar je kunt genieten van de gastronomie die Malta te bieden heeft. De Valletta Waterfront is ook de locatie waar je kunt genieten van concerten en andere evenementen die, het hele jaar door, georganiseerd worden.

Marsaxlokk

Een van de bekendste vissersdorpjes die Malta heeft is Marsaxlokk. Populaire vanwege zijn, veel gefotografeerde, kleurrijke vissersbootjes (“Luzzu”) die je in de haven zit dobberen (wanneer ze natuurlijk niet gebruikt worden om de vis binnen te halen).

Zelf kn je natuurlijk ook genieten van een heerlijk visje door plaats te nemen op een van de vele terrasjes die het vissersdorp te bieden heeft. Of ga op zondag naar de vismarkt, je kijkt je ogen uit.

Naast vis is het ook een aanrader om een bezoek te brengen aan een van de forten Tas-Silg, Delimara, St. Lucian en Benghisa. Hier heb je een schitterend uitzicht of de haven en kun je tevens archeologische opgravingen zien.

En heb je na dit alles zin om een duik te nemen? Ga dan naar het nabij gelen St. Peter’s Pool. Gelegen op het Delimara schiereiland is dit prachtige stukje water waar je heerlijk kunt zwemmen en goed kan snorkelen en duiken door zijn heldere water. De weg er naartoe is wel even een uitdaging, maar zeker de moeite waard!

Mdina

In het midden van het eiland ligt de vroegere hoofdstad van Malta, Mdina. Deze, op een plateau gelegen, ommuurde stad heeft een eeuwen oude geschiedenis en wordt ook wel gezien als de bakermat van het Christendom op Malta.

Wandel door de smalle, authentieke, kronkelende straatjes, bewonder de vele huizen en paleizen (die uit de middeleeuwen stammen) of brengen een bezoek aan een van de bijzonderen bezienswaardigheden die Mdina te bieden heeft.

Natuurlijk mag je St. Paul’s Kathedraal niet vergeten. Op de plek waar, volgens de geschiedenis een Romeinse gouverneur de apostel Paulus zou hebben ontmoet, staat dit schitterende bouwwerk. Hoewel het niet meer in originele staat is kun je nog steeds binnen een blik werpen op mooie fresco’s en altaren.

Tegen over St. Paul’s Kathedraal vindt je het Kathedraal Museum. In dit eeuwen oude gebouw bevinden zich, sinds 1969, o.a. de kerkschatten van de kathedraal en archeologische vondsten uit de Romeinse en Egyptische tijd.

Wil je een idee krijgen van hoe de Romeinen, al die jaren geleden, leefden? Breng dat een bezoek aan de Romeinse villa Domus Ramana. Daar kun je eeuwenoude mozaïeken zien die je een beeld schetsen van het oude Romeinse leven, beelden van keizer Claudius bekijken of opgravingen bezoeken.

En natuurlijk mag je de toegangspoort niet vergeten! Een waar plaatje!

Stranden en onderwater wereld

Om een of andere reden heeft Malta de naam dat het geen strandbestemming is. Oké, het heeft geen honderden strandhotels met de daarbij behorende massa stranden. Maar het heeft wel heel veel schitterende baaien, strandjes (van zand of rots) en lagunes waar je super goed kan duiken en snorkelen of gewoon lekkere kan dobberen.

Je volgende stranden, baaien en lagunes zijn zeker de moeite waard:

 • Mellieha Bay (zand)
 • Golden Bay (zand)
 • Paradise Bay (zand)
 • Mistra Bay (stenen)
 • Blue Grotto
 • Wied Il-Għasri
 • Dwejra Bay
 • en zo zijn er nog veel meer om op te noemen.

Malta & Kinderen

Oké, waarschijnlijk zullen jonge kinderen het culturele en historische gedeelte van Malta niks vinden (ik vond musea vroeger ook heel erg saai!) maar gelukkig heeft Malta ook bezienswaardigheden voor kinderen.

Wat dacht je van een bezoek aan het Malta Aquarium? In dit aquarium vindt je meer dan 175 verschillende soorten vissen verdeeld over 5 verschillende zones. In iedere zone vindt je soorten vissen die bijvoorbeeld thuis horen in de Middellandse Zee en de Tropische Oceanen. Verder vindt je er schipwrakken, reptielen, amfibieën en laboratoria waar onderzoeken gedaan worden voor het behoud van de onderwaterwereld.

Ook Popeye Village in Mellieha Bay is leuk om met kinderen te doen. In dit dorp lijkt het net alsof jezelf in de Popeye film zit! Je komt Popeye, Olijfje en Bluto tegen, je kunt alle huisje van de film bekijken en verschillende shows bekijken. Het is niet echt een park waar je de hele dag kan doorbrengen maar zeker voor een deel daarvan is het de moeite waard.

Playmobil Funpark is voor de (kleine) kinderen die van Playmobil houden een leuk park om naar toe te gaan. Ze kunnen daar klimmen en klauteren, glijden en spelen en allemaal in de stijl van Playmobil! Persoonlijk denk ik dat het leuk is voor kinderen niet ouder dan 10 jaar, ouder en het zal waarschijnlijk een beetje saai voor ze zijn.

Zoals jullie hebben kunnen lezen biedt Malta zoveel meer dan dat je waarschijnlijk had verwacht. En dan heb ik nog niet eens alles beschreven van wat je allemaal op dit mooie eiland kan doen!

Liefs Simone