Kids & leren koken

09 November 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Kids & leren koken.

Wat is er nu belangrijker dan dat je je kind al op jonge leeftijd leert koken? 

Ik vind het belangrijk dat een kind weet waar een product vandaan komt maar ook hoe je het moet bereiden. Het is goed voor de ontwikkeling van het kind en het maakt ze ook al op jonge leeftijd zelfstandig als het om koken of bakken gaat.

Onze oudste dochter

Onze oudste dochter (2007) en kookt standaard 1 keer in de week in plaats van mama of papa. Dit houdt in dat ze zelf mag bepalen wat weten eten. Onze wens is dan wel dat het een gezonde keuze is en dan mag ze een keer in de zoveel tijd iets kiezen wat misschien iets minder gezond is.

Soms duikt ze ook echt de kookboeken in en gaat ze een recept zoeken die ze nog nooit heeft gemaakt en een andere keer kookt ze iets waarvan ze al weet hoe ze het moet bereiden.

Het is leuk om te zien hoe ze te werk gaat en wat ze inmiddels al heeft geleerd over voeding! We zijn ook zeer trots op haar!
Het zelfstandig koken houdt niet in dat we haar helemaal aan haar lot overlaten. Onze woonkamer kijkt uit op de keuken dus we zien altijd wat ze doet en als ze hulp nodig heeft dat staat een van ons altijd klaar om haar te helpen. Zoals het afgieten van groenten of aardappelen, dit doen wij omdat ze dat nog eng vindt om te doen. Geen probleem!

Als ik terug kijk op wat ze inmiddels allemaal heeft gekookt, kan ik eerlijk zeggen dat alles lekker was! En nee, dit zeg ik niet alleen omdat ze onze dochter is, haha. Ze kan echt heel erg lekker koken!

Onze jongste dochter

Onze jongste (2011) en voorzicht begonnen met het leren koken. Pannenkoeken maken is haar favoriet en dit kan ze al aardig! Verder helpt ze mee met het bereiden van het eten. Dit kan inhouden dat ze (onder toezicht van ons) de groenten schoonmaakt en snijdt of dingen in de pan doet. Ook bij haar zie je al dat ze zich dan al heel groot voelt.

Hopelijk kunnen wij onze meiden bijbrengen hoe ze, op een gezonde, manier heerlijke maaltijden kunnen klaar maken zodat ze er later alleen maar profijt van hebben wanneer ze niet meer op vakantie meegaan met mama en papa of wanneer ze op zich zelf gaan wonen.

Liefs Simone