Kinderen en tussentijds snacken

 9 november 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Kinderen en tussentijds snacken.

Inmiddels is bekend dat het ontbijt toch echt wel een belangrijke start is van de dag! Hierdoor krijgen ze goede voedingsstoffen binnen en zullen ze zich makkelijker kunnen concentreren dan kinderen die dit overslaan.

Ook is het tegenwoordig heel normaal dat er tussendoortje genuttigd worden. Op school hebben onze meiden het “tien uurtje” waarbij ze even wat kunnen eten en drinken. Maar is dit goed? Naast de 3 hoofdmaaltijden kunnen kinderen  wel een paar kleine tussendoortjes nuttigen maar zorg er dan wel voor dat ze niet groot zijn en dat het wel een gezonde keuze is.

Wij geven onze kinderen als “tien uurtje” altijd fruit of groente mee en een beker water. Mochten ze meer willen dan kunnen ze altijd nog een bruine boterham extra mee krijgen.

Gezond of ongezond

In de winkel zie je ook vaak van die kinder repen. Je gaat er dan van uit dat het gezond is omdat het speciaal voor kinderen is. Helaas, dat valt zwaar tegen. Een kind zal ze onherroepelijk lekker vinden maar dit soorten repen zitten vaak vol van suikers en vetten! Vooral van suikers krijgen kinderen weer een suikerdip waardoor de concentratie verloren gaat.

Gezonde keuzes voor een (school)tussendoortje:

  • Fruit.
  • Groente (zoals wortels, broccoli, komkommer, tomaat en paprika).
  • Volkoren boterham met gezond beleg.
  • Krentenbol.
  • Rijstwafel.
  • Noten of pitten/zaden (mits je kind hier niet allergisch voor is!).

Drinken

Als je kijkt naar drinken dan is het beste toch water, en voor de kindjes die het lusten, kruidenthee. Let er in ieder geval op dat, wanneer je ze toch gezoet drinken geeft dat het niet na het eten geeft want dan krijgt het gebit van je kindje 2 “zoet aanvallen” achter elkaar.

Drinken zoals limonade en roosvicees heeft maar een heel klein laagje nodig en sappen kan je beter even aanlengen met water zodat het dunner wordt en minder zoet.

Opties

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg opties die, je als ouder zijnde , aan je kind kan geven. Wat ook leuk is is om je creativiteit de loop te laten gaan! Hierdoor zal je kind veel sneller de gezonde snacks op eten.

Creatieve opties:

  • Maak figuurtjes van brood en zorgt dan dat ze belegd zijn met iets gezonds.
  • Banenbrood.
  • Groentemuffins.
  • Kinder tapas.

Tip: Zorg dat je het eten van je kind in een koeltasje meegeeft naar school. Hierdoor blijft het langer vers en lekker!

Nu ga ik niet beweren dat mijn kinderen helemaal geen minder gezonde tussendoortjes krijgen want je kan een kind ook geen snoep of “kinder repen” ontzeggen maar je kan wel bepalen wanneer en hoeveel ze daar van mogen hebben.

Betrek je kinderen erbij

Leg je kind duidelijk uit wat het verschil is tussen een gezonde snack en een minder gezonde snack en waarom je hiervoor kiest, de meeste kinderen zullen dit wel begrijpen.

Zorg er alleen wel voor dat dat je tussendoortjes niet als een beloning of zoethoudertje gaat gebruiken. Kinderen gaan dan gebruik maken van de situatie en zullen dan verwachten dat als ze dit doen dat ze dat dan krijgen.  Kinderen zullen hier op latere leeftijd alleen maar problemen mee krijgen doordat ze voeding met een bepaald gedrag gaan associëren.

Voor leuke en creatieve snacks, neem eens een kijkje bij de recepten!

Liefs Simone