Kinderen en groente

9 November 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Kinderen en groente.

Kinderen en groente is altijd een leuke en grappige combinatie. Wanneer ze leren om groente te eten kun je echt de meest lachwekkende gezichten voorbij zien komen! Op latere leeftijd zal je eerder krijgen “lust ik niet”. Dit is wel iets meer van een uitdaging maar als je het goed doet zal je kind ook echt groente gaan eten.

Vroeg kennis laten maken

Wij hebben onze meiden al op jonge leeftijd kennis laten maken met verschillende groente. Je moet natuurlijk opletten dat baby’s nog niet alle groente mogen eten maar worteltjes, broccoli, spercibonen deden het altijd goed. Eerst volledig pureren en gaan de weg steeds minder zodat ze ook de textuur leren kennen en ook leren hoe ze moeten kauwen.

De kant-en-klare potjes met groente hebben ze nooit lekke gevonden. Dit vond ik eigenlijk ook niet echt jammer. Buiten het feit dat het je geld scheelt kunnen ze gewoon lekker met de pot mee-eten.

Moestuin

Omdat wij gezonde groente belangrijk vinden hebben wij inmiddels een moestuin. Hierop verbouwen diverse groente en fruit. Al vroeg beginnen we met het voorkweken van de stekken die we later in de moestuin gaan uitzetten. Onze tafel staat dan ook vol met bakken waarin we diverse zaden geplant hebben zodat ze lekker kunnen genieten van het zonnetje.

Een voordeel van het hebben van een moestuin is dat je je groenten onbespoten eet (en het smaakt ook echt lekkerder dan dat uit de winkel) maar ook dat je je kinderen erbij kunt betrekken zodat ze zien waar groente en fruit vandaan komen en dat het niet alleen uit de winkel komt.

Schooltuinen

Wat ik ook heel erg leuk vind is dat onze oudste met haar klas iedere maandag naar de schooltuinen gaat om te leren hoe je groente verbouwt. Vol trots komt ze thuis met verhalen over wat ze gedaan heeft of iets lekker wat ze verbouwd heeft.

Laats waren we op de moestuin en wilde we haar iets uitleggen over verbouwen op een moestuin en toen zei zij: “Ja, maar dat weet ik toch al! Ik heb het al geleerd op de schooltuin.” Dit is een reactie die wij echt geweldig vonden.

Hoe meer je je kinderen leert over groente en hoe meer je ze laat proeven hoer beter je kinderen gaan eten. 

Liefs Simone