Schooltraktaties: gewoon gezond of over the top?

31 Oktober 2018/ Geschreven door Simone

BLOG: SCHOOLTRAKTATIES, GEWOON GEZOND OF GO OVER THE TOP?

Schooltraktaties zijn altijd weer een leuk onderwerp om het over te hebben. Laatst was onze jongste dochter jarig en dan is het altijd weer de vraag wat er getrakteerd gaat worden. Het voordeel is dat onze meiden zeer relaxed zijn en nooit bepaalde eisen hebben hierover, dit maakt het voor mij een stuk makkelijker! 

Keuze gezond of ongezond

Ik ben wel zo’n moeder die er altijd voor wil zorgen dat de traktatie gezond is. Dus dan is fruit een vaak gebruikte keuze van mij. Maar soms is het niet altijd even gemakkelijk. Er zijn scholen die een zeer streng traktatie beleid hebben en aardig wat regels hanteren met wat wel en niet mag. Andere scholen doen helemaal niet aan een traktatie beleid en het maakt ze dan ook niet uit wat er getrakteerd wordt. Dit laatste kan er nog eens voor zorgen dat sommige traktaties behoorlijk uitbundig of ongezond zijn en dat je als ouder het gevoel krijgt dat je dat weer moet overtreffen. 

De school, waar onze meiden op zitten, houdt zich bezig met gezonde voeding. 3 dagen per week krijgen ze zelfs schoolfruit! Als het om traktaties gaat hanteren zij de uitspraak dat een verjaardag een feestje is en dat trakteren natuurlijk iets is wat daar bij hoort. Zij geven aan dat het een gezonde traktatie of cadeautje mag zijn maar dat het niet in extreme moet vallen (dus houd het schappelijk, niet duur of ongezond en geen hele bouwwerken). Kinderen vinden traktaties altijd wel leuk! Met deze stelling ben ik het, persoonlijk, wel eens.

Samen klaarmaken

Ieder jaar probeer ik weer wat leuks te bedenken. Ik had een keer leuke gekleurde drinkbekers gekocht waar we mandarijnpartjes en druiven in hebben gedaan. Dit alles werd verpakt in doorzichtig folie met een ballon aan de strik vastgemaakt. Het leuke van deze traktatie is dat we het samen hebben kunnen maken!

Een andere keer hadden we watermeloenijsjes gemaakt. Zo leuk en makkelijk! Gewoon een meloen in stukken, stokjes er in en folie er om heen en klaar.

Of de popcornuiltje, ze leuk. Hier ging wel wat meer tijd in zitten maar voor mijn meiden doe ik dat met liefde.

Dus traktaties die leuk en gezond zijn, wat kan je nog meer wensen!

Liefs Simone