Ik ga op vakantie en neem mee…

1 juni 2019/ Geschreven door Simone

Blog: Ik ga op vakantie en neem mee…

De vakantie nadert weer en dan is het altijd weer de vraag wat neem ik mee?

Als je op vakantie gaat dan heb je (tenminste, ik dan) vaak “vakantiestress” omdat je van alles en nog wat moet inpakken. En welke vorm vakantie je ook gaat ondernemen je ontkomt er niet aan. Maar wanneer je op vakantie gaat en een van de reizigers heeft een voedselallergie of – intolerantie dan wordt het toch wat ingewikkelder.

Met de auto op vakantie

Net als de afgelopen jaren gaan we weer lekker kamperen. Heerlijk met een grote tent en alle gemakken van dien. Inmiddels heb ik alles in huis maar zoals altijd is het wel weer even een klus om alles bij elkaar te krijgen.

Omdat ik gluten- en lactose vrij eet dien ik toch wel rekening te houden met een aantal dingen:

  • Voldoende gv/lv eten voor onderweg.
  • Van te voren de producten kopen waarvan ik weet dat ik het in het buitenland niet kan vinden.
  • Gv/lv verklaring van mijn diëtiste meenemen.
  • Vertalingen van de voedingsmiddelen/ingrediënten die ik niet mag eten in de taal van het land.
  • Online kijken hoe de eetvoorzieningen zijn bij attracties waar we naar toe willen gaan (eventueel een mailtje sturen met de vraag).

Boodschappen doen in het buitenland

Inmiddels hebben we wel gemerkt dat de supermarkten steeds meer rekening houden met mensen die een voedselallergie of –intolerantie hebben. Het is nog niet zo dat ik alles in een winkel kan kopen maar ach, dat kan ik hier toch ook niet.

Als je, net als wij, al meerdere jaren naar dezelfde plek gaat dan weet je inmiddels wel een beetje wat je kunt verwachten. Zo is het bijvoorbeeld nog altijd lastig om gezonde repen te vinden. Ze verkopen voornamelijk koekjes en cakejes met veel suiker. Mijn alternatief is daarom: fruit en noten!

Brood is ook zoiets. Normaal nam ik altijd 10 zakken broodmix mee en zelfs mijn broodbak machine maar de jongste lust dat brood niet dus dat betekend dat we zakken brood meenemen voor de eerste week (in de hoop dat het goed blijft) en daarna kopen we in de supermarkt, voor de rest van de vakantie.

Nieuwe dingen proberen

Wat wel weer heel erg leuk is is dat ik altijd ook weer nieuwe en lekker, gezonde producten ontdek die ze hier weer niet verkopen. Dus er gaat ook vaak wel weer een voorraad aan nieuwe producten mee naar huis, haha.

Prijs technisch gezien valt het eigenlijk ook wel mee. Sommige allergievrije producten zijn goedkoper en andere zijn weer duurder dan in Nederland. Ach,… Als dat het ergste is!

Dus als ik het zo bekijk is het eigenlijk nog niet zo lastig als je met de auto op vakantie gaat.

Met het vliegtuig op vakantie

Maar ga je vliegen dan wordt het weer een ander verhaal.

Je kunt bij je boeking aangeven dat je een speciale maaltijd aan boord moet hebben. Alleen heb ik zelf gemerkt dat als je meerdere allergieën/intoleranties hebt dat het weer lastig is. Zo kan ik vaak een glutenvrij maaltijd krijgen of een lactosevrije maar geen combi van beide… helaas. Daarom heb ik altijd standaard broodjes in mijn tas zitten zodat ik gelukkig, ook aan boord, goed kan eten!

Je kunt ook, qua eten, minder meenemen dan met een autovakantie. Daarom check ik altijd van te voren wat ik wel en niet mag invoeren en ook hoeveel.

Soort accommodatie

Als wij op vliegvakantie gaan dan kiezen we daarom toch bijna altijd wel voor een accommodatie met een keuken, hierdoor kan ik zelf bepalen wat ik eet en ben ik niet afhankelijk van restaurants. En als we dan uit eten gaan dan is het soms ook maar een kwestie van vertrouwen dan, wanneer je je allergie heb t doorgegeven, dat ze er ook echt rekening mee houden.

Maar ondanks dat ik toch redelijk wat moet regelen voordat we op vakantie kunnen gaan, kan ik toch wel weer iedere keer genieten van wat ik tegen kom, zie en vooral eet!

Fijne vakantie!

Liefs Simone