Het lunchtrommeltje

31 Oktober 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Het lunchtrommeltje.

Als je kijkt naar het tegenwoordige “lunchbroodtrommeltje”, dan kan je ze in allerlei vormen en maten tegenkomen. Voor koud maar ook varianten voor warm eten.

Waar ik me vooral bezig mee houdt, is het zorgen dat mijn meiden met het ouderwetse lunchbroodtrommeltje een gevarieerde maaltijd krijgen waarmee ze de dag doorkomen. Bij ons is het wel zo dat ze die zelf moeten maken maar mama heeft altijd de eindbeslissing of het goed is en wat ze eventueel nog missen en dus dienen aan te vullen.

Op school eten

Nu hebben de meiden een continurooster en eet iedereen op school. Vorig jaar (en heel veel jaren daarvoor) was er nog overblijf en kon je op school eten wanneer het nodig was en anders at je thuis.
Zelf ben ik ook een aantal jaar overblijfmoeder geweest. En dan zie je pas wat kinderen echt met hun lunch eten. Soms schrok ik toch wel.

Over het algemeen aten de kinderen brood. Veelal volkoren brood maar toch nog een aantal wit. Er waren ook een paar kinderen die echt met gezonde lunches aan kwamen zetten en dat maakte mij altijd zeer blij!
Maar ik heb ook hele rare en minder verantwoorde lunches gezien! Koekjes (alleen maar koeken en niets anders), pepernoten rond de feestdagen (en ook weer alleen maar pepernoten en niets anders), pizza, chips, snack kaasjes en dergelijke.

Bron van gezonde energie

Een goed begin, met een verstandig en gezond ontbijt geeft ze een goede start om met school te beginnen. Door alles wat kinderen doen, zowel mentaal als lichamelijk, verbruiken ze veel energie dus dat dient met goede voeding aangevuld te worden. Omdat kinderen ook nog in de middag naar school gaan is de lunch ook een maaltijd die een belangrijke bron is van energie voor de rest van de middag.

En als je lunch uit koekjes bestaat dan vult dat niet aan en zullen de prestaties natuurlijk niet zo optimaal zijn.

Gezonde keuzes

Geef je brood mee, kies dan voor volkorenbrood of meergranenbrood. Hier zitten meer voedingsstoffen in en zal het kind een langer verzadigd gevoel geven. Beleg ze het liefst met hartig beleg en geen zoet want daar zitten te veel suikers in die een kind weinig goed zullen doen.

Iedere dag hetzelfde wordt ook saai, dus als alternatief kan je een keer kiezen voor een omelet met groente (spinazie bijvoorbeeld). Of als je nog pasta van de vorige avond over hebt is dat ook heerlijk als lunch! Of volkoren wraps met groente.
Ik zorg dat mijn meiden ook altijd nog iets van snackwortels, paprika, komkommer, tomaatjes, noten of iets dergelijks in hun lunchtrommeltje hebben zitten.

Drinken

Mijn voorkeur voor drinken mee naar school is toch echt: water! Of eventueel koude (kruiden) thee. Melk blijft niet altijd even lekker (en al helemaal niet op warme dagen), zoete sappen of limonade bevatten zoveel suikers dat het meestal meer energie vreet dan geeft.

Tip

Varieer! Je kind elke dag hetzelfde meegeven is misschien gemakkelijk en snel gemaakt maar je doet je kind er veel meer plezier mee als je elke dag wat anders doet en als het er leuk en uitdagend uitziet zijn ze helemaal blij!

Maak met een koekjes uitsteker leuke vormpjes van het brood of komkommer, doe de groente/fruit/noten in cupcake bakjes. Maak spiesjes van het fruit. Online zijn er tal van voorbeelden te vinden waarmee je je de lunchtrommel van je kind leuk maar gezond kan vullen!

En wat ook leuk is: stop een klein briefje in hun trommeltje met een leuke of lieve tekst erop. Heb ik laatst ook gedaan en toen ze weer thuiskwamen vertelde ze dat ze dat toch wel heel leuk vonden!

Liefs Simone