Kruisbesmetting

21 December 2020/ Geschreven door Simone

Blog: Kruisbesmetting

Wanneer er bij jou of iemand uit je gezin glutenintolerantie vastgesteld wordt dan betekend dat dat die persoon niet tegen gluten kan (zie Blog: Glutenintolerantie) en dus ziek kan worden als er maar 1 kruimeltje gegeten wordt van een gluten bevattend product.

Hier komt dus ook het stukje kruisbesmetting bij kijken. Kruisbesmetting betekend:

Ziekmakende bacteriën van het ene product komen op het andere product.

Bij glutenintolerantie betekend dat dat niet glutenvrije sporen op glutenvrije producten kunnen komen en iemand, die er dus niet tegen kan, er goed ziek van kan worden.

Waar ontstaat kruisbesmetting?

Kruisbesmetting kan ontstaan op 3 plekken:

  • Bij teelt.
  • Bij productie
  • Bij bereiding

Een goed voorbeeld bij teelt kruisbesmetting is het product haver. Haver is van nature glutenvrij. Maar omdat het vaak verbouwd wordt bij graansoorten die dat niet zijn, geoogst wordt met machines die ook andere granen oogsten of wordt verwerkt in fabrieken waar ook niet glutenvrije granen verwerkt worden is deze haver dus niet meer glutenvrij.

Wanneer een merk zowel glutenvrije als glutenvolle producten in zijn lijn heeft, gaan ze daar geen aparte fabrieken voor gebruiken. Omdat deze soorten producten in dezelfde fabriek gemaakt worden bestaat er dus de kans dat er bij productie dus een besmetting plaatsvindt.

Tegenwoordig staat er vaak op een verpakking, van een glutenvrij product, “kan sporen bevatten van…”. Wettelijk gezien is een producent niet verplicht om dit te vermelden.

Dan kan een product ook nog besmet raken wanneer je het in je eigen keuken (of dat van een restaurant) bereidt.

Voorbeeld: Je bereidt je brood op dezelfde aanrecht waar je man net zijn, glutenvolle, brood heeft bereidt.

Voorbeeld: Men bereidt, jouw glutenvrije kroket, in dezelfde frituurpan waarin zojuist een glutenvolle kroket of frikandel is bereidt.

Voorbeeld: Bij bereiding van glutenvrije producten dezelfde bestek gebruiken die je net gebruikt het voor een glutenvol product (messen, vorken, opscheplepels e.d.)

Hoe voorkom je kruisbesmetting?

Als je niet te maken hebt met een glutenintolerantie, dan lijkt dit allemaal veel werk maar het valt wel mee. Het is gewoon een kwestie van goed nadenken en opletten (of vragen).

Kruisbesmetting kan je voorkomen door het volgende te doen:

  • Was je handen voor bereiding van het eten.
  • Vraag of mensen, die net glutenvolle producten hebben gegeten, hun handen willen wassen na eten (dan voorkom je dat het op kasten, lades, bekers, deurknoppen e.d. komt te zitten)
  • Verdeel je keuken in een werkplek voor glutenvrije producten en een werkplek voor glutenvolle producten (je houdt het dus strikt gescheiden).
  • Bewaar geen glutenvrij eten in of op plekken waar glutenvolle producten hebben gezeten.
  • Gebruik niet dezelfde pot jam, pindakaas, chocopasta, boter (o.i.d.), maar zorg dat je je eigen pot hebt.
  • Wanneer je iets in de oven bereidt, leg nooit een glutenvrij product nooit zo op het rooster maar gebruik ovenpapier.
  • Bereidt geen glutenvrije en glutenvolle producten in dezelfde pan, oven, op dezelfde snijplank of in dezelfde broodrooster.
  • Wil je gefrituurd eten maken? Eet allemaal glutenvrij of kijk of het product eventueel in de oven bereidt kan worden of een apart pannetje met schoon frituurvet. Ook al ververs je het vet, sporen kunnen altijd achterblijven in de pan.
  • Combi koken? Gebruik dan aparte bakblikken, pannen, roosters, bestek, planken. De vermicelli uit soep scheppen is geen oplossing, de soep is inmiddels al besmet.

Herkenbaar maken

Wat ik altijd doe is op, bijvoorbeeld, een pot pindakaas duidelijk aan te geven welke pot ik gebruik en welke mijn man mag gebruiken.

Je kan ook bijvoorbeeld stickets plakken op de spullen die van jou zijn en dus “off limits” zijn voor een ander. Kijk even online naar bedrijven die deze stickers aanbieden of maak ze zelf!

En maak duidelijk herkenbaar aan een ander wat wel en wat niet kan. Zo voorkom je dat je een, speciaal voor jou bereidt, gerecht alsnog niet kan eten.

Voorkomen is beter dan ziek worden!

Liefs Simone