Spelt: glutenvrij of niet?

31 Oktober 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Spelt, glutenvrij of niet?

Spelt is helemaal van nu! Je komt het in iedere winkel of bakkerij tegen. Het is een gezonde keuze omdat het minder bewerkt zou zijn dan andere soorten brood en tevens is het een van de oudste graansoorten die we kennen! Betekent dit automatisch dat het ook gezond is voor mensen met een glutenallergie of – intolerantie?

Er bestaat best wel wat onduidelijkheid over, maar als we verder gaan kijken naar de diverse onderzoeken die gedaan zijn dan blijkt al snel dat het NIET glutenvrij is en dat je er ook echt beroerd van kan worden. Dit laatste heb ik, helaas, uit eigen ervaring mogen meemaken.

Toch gluten…

Het is al weer een poosje geleden maar toen ik nog maar net wist dat ik een glutenintolerantie had, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor brood. Want, oh ik ben een echt Hollandse broodeter! Omdat ik het niet zo 1-2-3 kon vinden heb ik een winkeldame aangesproken en gevraagd of ze glutenvrij brood hadden. “Ja, hoor. Dit is speltbrood en is glutenvrij”. Omdat mijn kennis, over dit onderwerp, nog niet zo groot was als dat het nu is, ging ik er vanuit dat het klopte, want ach… Zij weet toch wel wat ze verkoopt!

Buiten het feit dat het best lekker brood was, is het iets wat ik NOOIT meer ga kopen want oh, wat ben ik beroerd geweest daarvan! Door dit voorval ben ik me gaan inlezen in spelt. Spelt is gewoon een tarwesoort en bevat dus net als “normaal” brood gluten. Als iemand met glutenintolerantie weet ik dat nu, maar hoe zit dat met andere mensen?

Gluten op het etiket

In winkels blijken mensen nog steeds niet volledig op de hoogte hiervan te zijn. Geregeld zie ik berichten voorbij komen waar de winkel waarschuwt dat spelt toch niet helemaal glutenvrij is. Mijn mening is dat je toch wel moet weten wat je verkoopt of dat je er in ieder geval iemand bij haalt die dat wel weet.

Inmiddels heeft de Europese Commissie wel bepaald dat op een product, waar het ingrediënt spelt gebruikt wordt, wel vermeld moet worden dat dit een allergeen is. Stapje voor stapje gaan we vooruit, maar ik denk dat in de wereld van glutenvrij eten men nog steeds dingen kan leren!

Liefs Simone