10 mei 2016/Snacks/Geschreven door SimoneRecept: SpeculaaskoekIk ben altijd gek geweest op die oer Hollandse speculaaskoekjes, heerlijk bij een kop thee maar ook geweldig op brood! |
Speculaaskoek
Een lekkere speculaaskoek met een heerlijke kaneelachtige smaak.
Porties: 1
Ingrediënten
- 75 gram Amandelmeel
- 150 gram Glutenvrije havermeel
- 200 gram Roomboter
- 1 tl Zout
- 125 gram Kokosbloesemsuiker
- 2 el Amandelmelk
- 2 el speculaas of koekkruiden
- 1 ei
Voor versiering
- 1 handje Amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Smelt de roomboter. Dit kan je au bain-marie doen (doe een beetje water in een pannetje en doe daarboven op een vuurbestendig schaaltje met het boter en laat het langzaam smelten) of in de magnetron als je iets minder tijd hebt.
- Meng alle droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, speculaaskruiden, zout en kokosbloesemsuiker), in een aparte mengkom, goed door elkaar. Tijdens het mengen voeg je langzaam de gesmolten boter toe en wanneer het goed door elkaar gemengd is voeg je ook de melk toe. Mocht het mengsel nu nog te droog zijn kan je altijd nog wat melk toevoegen. Let wel goed op het moet smeuïg zijn maar geen pap!
- Neem een bakblik en vet deze in met wat boter en bekleed hem dan met een vel bakpapier (de boter zorgt er voor dat het bakpapier niet gaat schuiven). Hou er wel rekening mee dat hoe groter het bakblik is hoe platter de koe word! Ik zelf gebruik een bakblik met een doorsnee van 25 cm.
- Leeg je mengkom in het bakblik en spreid het goed uit met een spatel. Mocht je spatel plakken maak deze dan een klein beetje nat met wat water. Bestrijk het mengsel nu met het geklutste ei en versier het met de amandelschaafsel.
- Bak het voor gedurende 45 minuten in de oven.Hoewel het heel erg verleidelijk kan zijn om meteen een stukje te willen nemen, nadat ie uit de oven is gekomen, is het beter om hem eerst even te laten afkoelen. Dan proef je de smaak nog veel beter.Eet smakelijk!