Oke, ik heb een gluten- en lactose intolerantie. En nu?

30 Oktober 2018/ Geschreven door Simone

OKE, IK HEB EEN GLUTEN EN LACTOSE INTOLERANTIE. EN NU?

Als ik op de afgelopen jaren terugkijk, heb ik heel veel geprobeerd en aan de lijve moeten ondervinden wat ik wel kon eten en wat niet.  Om te beginnen met iets simpels als het ontbijt.

Mijn ontbijt bestond altijd uit 2 boterhammen met beleg (mijn lunch trouwens ook). Zodra ik ging werken werden het meer boterhammen omdat ik het gewoon nodig had! Maar dat eetpatroon bleek nu geen optie meer te zijn omdat in brood gluten zitten en dat accepteert mijn lichaam niet (hmm, nu snap ik ook waarom ik vaak last had van mijn darmen tijdens het werken….).

Op zoek naar alternatieven

Een alternatief was speltbrood, zoals alle producten die ik heb geprobeerd, was het een gok. Helaas pakte dit verkeerd uit. Daarna volgde een tijd van vele verschillende soorten, kant en klare, broden die ik testte! Ik heb diverse merken geprobeerd, van de grote merken tot de wat minder bekende merken.

Wat mij opviel is dat de smaak echt behoorlijk anders is dan van “normaal” brood of eigenlijk het gebrek aan smaak. Tevens viel het mij op dat zodra de zak open ging de houdbaarheid echt heel snel achter uit ging. Met 1 á 2 dagen was het brood al behoorlijk droog en nog een dag later zat, in veel gevallen, de schimmel er op (zelfs als ik de zakjes heel goed, luchtdicht had afgesloten).

En dan heb ik het nog niet over de prijs!

Even op een rijtje

  1. In de supermarkt kan je een heel brood kopen voor nog geen € 1,- . Hier zitten, ongeveer, 23 sneetjes in. Kant en klare glutenvrije brood uit de winkel begint met een prijs van +/- € 2,50. Hier zitten +/- 10 sneetjes in. Het formaat van het brood is ook een stukje kleiner.
  2. Broodmix begint met een prijs van +/- €2,20. Hierbij dien je zelf nog een  aantal dingen toe te voegen waardoor de prijs nog iets hoger wordt.  Hier haal je (afhankelijk van hoe dik of dun je snijdt) tussen de 10 en 15  sneetjes uit.
  3. Glutenvrij brood droogt veel sneller uit.

Bevindingen

Inmiddels had ik behoorlijk wat geld uitgegeven om een geschikt brood te vinden maar nog steeds niets gevonden. Een alternatief zou zelf brood bakken zijn. Ook al wist ik niet of dat wel zou werken heb ik toch maar een broodbakmachine aangeschaft om verder te testen.

Ik heb nu een broodmix gevonden die acceptabel genoeg is om te eten. Deze mix kost mij €4,- per zak. Nu mijn jongste dochter ook glutenvrij moet eten, hebben we al gauw 4 zakken mix per week nodig. Omdat dit behoorlijk prijzig is ben ik gaan kijken naar alternatieven voor het ontbijt (en lunch).

Inmiddels is mijn jongste dochter helemaal gek op bananen pannenkoekjes (simpel een ei, een banaan, kaneel en amandelmeel), gevulde omelet gaat er ook in en zelf vind ik van die makkelijke oven-mok-cakes ook lekker. Havermout granola met kokos en gedroogd fruit doe je me ook een plezier mee!

Zo bedenk ik telkens weer wat nieuws of vind ik lekkere recepten online om toch nog lekker en voedzaam te eten!

Liefs Simone