Feestjes, feestdagen en buiten de deur eten.

31 Oktober 2018/ Geschreven door Simone

Blog: Feestjes, feestdagen en buiten de deur eten.

Wanneer je geconfronteerd wordt met het hebben van een voedselallergie of – intolerantie, dan veranderen er opeens wel aardig wat dingen. Naast het normale dagelijkse leven (dat al een lastige omzwaai kan zijn) heb je ook nog eens te maken met de buitenwereld! 

Feestjes

Wat ik in het begin heel lastig vond waren de verjaardagen. Omdat het natuurlijk allemaal heel onbekend is bij andere mensen moet je goed uitleggen wat het nu is en wat er wel en niet mag. In het begin nam ik heel veel eigen spullen mee naar verjaardagen zodat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Na verloop van tijd gaat het steeds beter en nu neem ik bijna niets meer mee. 

Op school heeft onze jongste een traktatieblik staan waar uit zij iets mag pakken wanneer er een kindje jarig is. De traktatie komt dan gewoon mee naar huis en wordt meestal opgegeten door haar zus of vader. Wat ik ook heel erg lief vind is dat er steeds meer moeders nu naar mij toekomen om te vragen wat wel en niet mag. Dit wordt ook gedaan wanneer ze naar een feestje gaat. Er wordt dus rekening gehouden met haar!

Feestdagen

Afgelopen december, de feestmaand waarbij de winkels vol liggen met chocoladeletters, pepernoten, banketstaven enz., is hier een maand waarbij wij toch meer moeten regelen dan normaal. Al die dingen die in de winkel liggen mogen wij helaas niet. Sommigen winkels hebben dan wel glutenvrije pepernoten of speculaas maar dat vind ik, persoonlijk, behoorlijk prijzig! Dus in deze maand sta ik, nog meer dan normaal, in de keuken om dingen te bakken.

De allereerste keer dat we met de jongste de feestmaand in gingen was heel moeilijk voor mij. Ik heb die maand zoveel nee moeten zeggen tegen haar dat het mijn hart brak als ik naar haar sippe gezichtje keek. Toen besloot ik ook dat dat moest veranderen. Ik heb op school gevraagd wat de mogelijkheden waren. Helaas was het niet mogelijk om iets apart voor haar te regelen. Als ik het zelf kon maken of kopen dan mocht ik de bon inleveren en dan is het alsnog geregeld!

Onze jongste dochter heeft nu met Sinterklaas haar eigen zakje met pepernoten op school. Met het feest mag ze van ons wel de zak met noten aannemen en die ruilt ze dan om voor haar versie. Krijgt ze toch nog het idee dat het “normaal” is.

Buiten de deur eten

Voorheen vond ik het heerlijk om lekker uit eten te gaan met mijn man. Een kaart vol met allemaal lekkere dingen was voor mij altijd een “luxe probleem”. Dat ik na afloop ziek was gooide ik op het feit dat het niet goed gevallen was of dat de bereiding niet helemaal jofel was. Maar zelfs in de beste restaurants kon ik last krijgen.

Nu is een kaart vol met lekkere dingen een lastig “probleem”. 8 Van de 10 dingen mag ik niet meer eten. Ik heb het ook een hele tijd niet aan gedurfd om uit eten te gaan. Je moet opeens heel veel vertrouwen krijgen in de medemens en er van uit gaan dat ze het goed bereiden en je niet ziek gaat worden. Gelukkig hebben mijn man en ik nu 2 restaurants, bij ons in de buurt, gevonden die dingen voor me aanpassen en waar ik dus lekker kan eten.

Steeds mee restaurants hebben op de kaart staan dat ze dingen kunnen aanpassen wanneer mensen een voedselallergie hebben, dit is goed nieuws.

Al met al is het in het begin aan ploeteren maar na verloop van tijd gaan sommige dingen toch wel makkelijker.

Liefs Simone