Allergie of intolerantie: Zelf iets meenemen wanneer je op visite gaat?

31 Oktober 2018/ Geschreven door Simone

BLOG: ALLERGIE OF INTOLERANTIE, ZELF IETS MEENEMEN WANNEER JE OP VISTITE GAAT?

In mijn vorige blogs heb ik jullie al het een en ander verteld over ons leven met voedselintoleranties. Bij ons in het gezin zijn er twee mensen met lactose intolerantie en een met gluten intolerantie. En nu wil ik jullie hier verder in meenemen.

Gezin

Wanneer er bij jezelf of een direct gezinslid een allergie of intolerantie is ontdekt dan is dat een flinke omgooi van jullie leven. Je moet zoveel dingen opeens gaan veranderen dat het overweldigend kan zijn. Maar het voordeel is dat, doordat je je gaat verdiepen in de “uitdaging”, je een echte pro gaat worden en precies weet hoe of wat. Dit is wat anders voor de mensen om je heen. Als je het niet in je directe omgeving meemaakt dan zullen mensen het minder snel begrijpen.

Maar hoe leg je dan uit dat je bepaalde dingen niet mag eten? Gebruik je plaatjes en documentatie van verschillende verenigingen die hier in gespecialiseerd zijn of vertel je het ze gewoon? En snappen ze het dan ook?

Begrip bij familie

Ik denk dat het bij ons toch wel even geduurd heeft voordat onze familie het begreep. Maar nu houden ze er echt rekening mee en dat is super. Bij veel familiegelegenheden is er nu, meestal, iets voor mij geregeld dat ik kan eten. En ze beginnen nu ook echt verstand te krijgen van gluten- en lactosevrij bakken! En anders wordt er wel aan mij gevraagd wat we wel of niet mogen eten.

Vriendenkring

Kijk ik verder om mijn heen dan is het helaas toch een ander verhaal. Ik heb één vriendin die er volledig rekening mee houdt, maar dat is om dat zij er persoonlijk ook mee bekend is. Maar verder wordt het toch meestal “vergeten” dat je niet alles kan en mag eten. Is het omdat ze het niet echt begrijpen of dat ze de moeite niet willen nemen om te gaan zoeken? Ik hou het maar op het feit dat als je er niet persoonlijk mee te maken hebt je je er ook niet verder mee bezig houdt.

Is dit erg? In het begin vond ik dat van wel maar nu maak ik me er helemaal niet meer druk om. Ja, dat houdt in dat, wanneer je ergens bent, de kans redelijk groot is dat er niets voor je is!
Hoe los ik dit op? Gewoon zelf wat lekkers meenemen. En inmiddels schaam ik me er ook niet meer voor. Laat ze maar lekker kijken, ik geniet van mijn eigen traktaties en ik word ook niet ziek na afloop.

Dus voor degene die nog twijfelen of die zich schamen: Neem gewoon wat lekkers meer voor jezelf. En wees de mensen dankbaar die wel wat voor je regelen!

Liefs Simone