Florence: wat te doen

10 Juni 2021/ Geschreven door Simone

Blog: Florence: wat te doen.

Florence is een stad die mijn echt aan het hart ligt, dit is namelijk de stad waar mijn lief mij, op de Ponte Vecchio, ten huwelijk vroeg (en natuurlijk zei ik ja!). Je kunt dus wel begrijpen dat dat een bestemming is die ik nooit zal vergeten en zeker nog een keertje wil bezoeken.

Het is een super leuke stedentrip bestemming maar ook een must wanneer je een rondreis door de Toscane maakt! Wat voor soort vakantie je ook maakt in deze regio: Florence hoort zeker in je lijstje thuis van steden die je gezien moet hebben!

Maar wat kun je er nu eigenlijk doen? Hieronder vindt je mijn tips van bezienswaardigheden die je moet bezichtigen wanneer je in Florence bent:

01. Ponte Vecchio.

Dit spreekt voor mij natuurlijk voor zich maar waarom zou jij dit moeten bezoeken? Deze zeer oude brug is rijk aan geschiedenis en altijd een zeer belangrijk punt geweest voor de Italianen door de tijd heen. Voorheen waren hier allerlei soorten ambachtslieden te vinden, tegenwoordig zijn het voornamelijk juweliers die het beeld bepalen op de brug. In het midden van de brug vindt je 3 grote bogen die je een schitterend uitzicht geven over de Arno en Florence. Deze brug is ook een mooi uitgangspunt voor het bezoeken van diverse bezienswaardigheden want deze liggen veelal in de buurt van deze mooie brug.

02. Duomo di Firenze (Kathedraal van Florence)

Als je ergens niet omheen kan, in Florence, dan is het wel deze schitterende kathedraal! De Duomo Santa Maria del Fiore. Deze prachtige Dom is gevestigd in het centrale (historische) gedeelte van de stad en is daarom ook een waar herkenningspunt voor een iedere die de historie van Florence wil gaan ontdekken. Wanneer je een mooi uitzicht wil hebben over de stad dan is het een aanrader om de hoogte in te gaan: de koepel van Brunelleschi of de klokkentoren van Giotto bieden je de kans om, na een goede klim, te kunnen genieten van dit moois! Voor deze 2 mogelijkheden dien je wel een kaartje te kopen, een bezoek aan de kathedraal is gratis. Doordat de bouw, over een lange periode, door diverse architecten is gedaan kun je ook diverse stijlen terugvinden in de Dom. Het marmerwerk is echt van schitterende klassen, zowel binnen als buiten.

03.  Piazza della Signoria

Het  Piazza della Signoria is het bekendste en belangrijkste plein van Florence. Dit plein is een echte trekpleister voor eenieder die van kunst en cultuur houdt. Op dit plein vindt je een beelden galerij met diverse beroemde beelden, zoals: Michelangelo’s David (replica), verschillende beelden van Griekse, mythische, figuren. Maar ook vindt je er het ruiterbeeld van Cosimo I de’ Medici en de fontein van Neptunus.

Naast deze openluchtgalerij bevinden zich ook nog beroemde gebouwen aan dit plein: Palazzo Vecchio (paleis) en het Uffizi museum. Het oude paleis heeft van oorsprong een bestuurlijke functie gehad maar dient nu als een museum met meesterwerken van (o.a.) Donatello, Michelangelo en Bronzino, archeologische vondsten, weelderige vertrekken van o.a. de vrouw van Cosimo I de Medici. Het Ufizzi is een van de oudtse musea ter wereld en heeft werken van (o.a.) Leonardo da Vinci, Rembrandt en Rubens. Naast schilderijen kun je ook je ogen uit kijken naar Griekse en Romeinse beeldwerken.

04. Piazzale Michelangelo

(uitzicht van de Piazzale Michelangelo)

Een gratis activiteit is het bezoeken van het Piazzale Michelangelo. Dit 160 jaar oude plein ligt boven op een heuvel en geeft je hierdoor een geweldig mooi uitzicht over de stad Florence. En ook nog eens 360 graden!

Heb je (de kopie) van Michelangelo’s David gemist op het Piazza della Signoria dan is er nog niks verloren, je kunt hem hier ook gewoon nog zien! Dit beeld is nu in de vorm van een gedenkplaats, midden op het plein, te bewonderen.

Tip: Huur een fiets en fiets vanuit het centrum naar deze heuvel toe. Onderweg zul je genieten van alles wat je nog kun zien. Afhankelijk hoe je fietst kan je onderweg de volgende bezienswaardigheden tegen komen: Pallazo Torrigiani del Nero, Porta San Miniato, Porta San Niccolo of Piazza Poggi.

05. Piazza della Repubblica

Dit oude plein heeft een rijke geschiedenis als ontmoetingsplek voor het volk en dat blijft het in deze tijd nog steeds. Ondanks dat het plein niet meer het oorspronkelijke uiterlijk heeft blijft het nog steeds een mooi gebied om lekker te genieten van al het pracht en praal wat je daar kan vinden.

De Colonna dell’Abbondanza (Kolom van Overvloed) is nog het enige overblijfsel van de “oude” tijd. Het plein heeft, tegenwoordig, diverse mogelijkheden voor een hapje en een drankje, lekker te shoppen of toeschouwer te zijn van een straatvoorstelling. Voor jong (en wie zich nog jong voelt) staat er ook nog een oude carrousel die veel charme biedt en, voor mijn gevoel, heel goed bij dit mooie plein past.

06. Medici

De familie Medici was een van de machtigste families die, in de stad Florence, de grondleggers waren van het internationale bankwezen als het ging om kunst en architectuur. Door hun grote invloed in de stad bezaten ze zoveel dat je tegenwoordig een (zelf samengestelde) Medici tour zou kunnen gaan doen.

Er zijn diverse bezienswaardigheden die vroeger in hun eigendom zijn geweest of dat ze hebben opgericht. Neem een plattegrond en verzin een leuke route die je zou kunnen lopen (of fietsen). Je kunt, o.a., een bezoek brengen aan:

  • Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen.
  • Palazzo Medici-Riccardi.
  • Palazzo Degli Uffizi. 
  • Palazzo Vecchio.
  • Museo Archologico Nazionale di Firenze.
  • De kerk San Lorenzo kerk met de Medici-kapellen.

07. Kerken

Als Florence ergens geen tekort aan heeft dan zijn het wel kerken! Je kunt, bewijs van spreken, er een hele dag (of misschien wel meer) voor uit trekken wanneer je ze allemaal zou willen bezoeken. Iedere kerk in de stad heeft wel een speciale betekenis voor de Florentijnen of een indrukwekkende geschiedenis, welke je ook kiest om te gaan bezoeken ze zijn het allemaal waard. Of je nu gaat voor de Santa Maria del Carmine, de Santa Croce, de Santa Maria Novella of misschien andere (kleinere) kerk het is absoluut een toegevoegde waarde voor je trip naar Florence!

Kortom: Er is genoeg te doen in Florence!

Liefs Simone