Zwolle: Ontdek de Charme van Overijssel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 Augustus 2020/Geschreven door Simone

Zwolle: Ontdek de Charme van Overijssel

Zwolle is een bruisende Hanzestad waar je een ideale combinatie vindt van geschiedenis en hedendaagse dingen. Zo heeft het een oude stadsmuur waar, binnen in, je de oude stad kan bezoeken met diverse bezienswaardigheden. Van musea’s tot winkels en restaurants maar ook een oude kerk die verbouwd is naar een boekenwinkel!

Echt voor ieders wat wils!

Wij zijn zo ie zo gek op oude steden en de geschiedenis die er achter zit, dus een bezoek aan deze Hanzestad stond zeker in onze agenda toen wij deze zomer in Drenthe op zomervakantie gingen.

Die ochtend parkeerde wij onze VW bus op een, betaal, parkeerplaats net buiten het centrum. In ongeveer 5-10 minuten loop je over 2 mooie bruggen zo naar het centrum waar je meteen terecht komt in een mix van geschiedenis en winkeltjes.

Geschiedenis en Cultuur

Ons 1e doel was: geschiedenis op snuiven. Dus op naar de stadsmuur! Wat ons verbaasde is dat deze muur, die echt al honderden jaren oud is, nog zo goed bewaard is gebleven. Dat hadden we niet verwacht. De stadmuur heeft ook diverse poorten. Wij zelfs vonden de Sassenpoort toch wel het mooist. Maar de Diezerpoort is ook indrukwekkend!

De Sassenpoort is zo’n mooi geschiedkundige bezienswaardigheid. Deze poort is (als onderdeel van de ommuurde stad) al al ruim 600 jaar oud. Het is o.a. gebruikt als verdedigingswerk, later als stadsgevangenis, het is gebruikt door het Ministerie van Oorlog (als opslag) en nu kan je er rondleidingen krijgen waarbij een gids je verteld over de rijke geschiedenis.

De Grote Kerk ziet er ook super mooi uit. Helaas was het zo erg druk, toe wij er waren, dat we het niet van binnen konden bekijken en ook geen mooie foto van konden maken. Ach… een reden om er nog een keertje naar toe te gaan!

Kunst

En voor de kunstliefhebbers is Museum de Fundatie een aanrader. Dit museum, wat gevestigd is in het voormalig Paleis van Justitie, heeft een mix van werken van de oude meesters maar ook het modernere werk is er te vinden.

Shoppen

Doel 2: winkelen. Wat ik leuk vind aan Zwolle is dat je, naast de hoofdwinkelstraat, ook nog veel leuke, kleine, straatje hebt met aparte winkeltjes. Dit is iets wat mij altijd trekt. De grote winkelketens heb ik thuis ook wel maar die aparte winkeltjes niet.

Boeken

Als je een combinatie van geschiedenis en winkelen zoekt dan is Waanders In De Broeren echt leuk om te doen. Dit is namelijk een mega grote boekenhandel die gevestigd is in de Broerenkerk (voor een boekennerd als ik was dit geweldig!) Ik kan dus ook zeggen dat dit toch echt wel de meest unieke en mooiste boekenwinkel is waar ik, tot dusver, binnen ben geweest!

En dan kan je natuurlijk de winkel niet verlaten om dan zonder boeken weg te gaan. Ik heb heerlijk lopen snuffelen in de kookafdeling. Hier heb ik een aantal glutenvrije kookboeken gekocht van Marike Bol (Oh my pie) en ook heb ik nog een paar geschiedkundige boeken gevonden.

Snoep

Vroeger toen wij naar het Openluchtmuseum gingen had je daar een snoepwinkel met allemaal van die ouderwetse snoepjes. Dat was, voor een kind, paradijs. Zwolle heeft het Zwolse Balletjeshuis. Net zo’n winkel die je er terug neemt in de tijd. Deze winkel stamt uit 1845!

De meiden, en ik stiekem ook, keken hun ogen uit! Zoveel lekkers in zo’n schattig winkeltje. De eigenaresse was zo aardig en vertelde honderd uit over de winkel. Natuurlijk konden we niet weggaan zonder de traditionele Zwollse Balletjes.

Koken en bakken

Als bakfanaat vind ik het ook heerlijk om te neuzen in kook- en bakwinkels. Lekker nieuwe materialen of benodigdheden kopen.

Dan is Dille en Kamille echt super. Het is een winkel waar je heerlijk kan shoppen en terecht kan voor een verscheidenheid aan producten. Van bak- en kookproducten tot tuinspullen en schoonmaak (natuurlijk) attributen. Ik heb daar heerlijk gewinkeld (terwijl de rest van mijn gezin buiten op me stond te wachten, haha).

Nog zo’n winkel is kookwinkel Oldenhof. Deze winkel valt in het wat duurdere segment maar is absoluut een aanrader. Vooral de bakafdeling boven, hoewel het niet extreem groot is, is een paradijs!

Voor de kids

En omdat het bij ons altijd de instelling is: we doen dingen die mama en papa leuk vinden maar we doen ook dingen die de kids leuk vinden. Een goede verdeling is belangrijk wanneer je geen jengelende kinderen wil hebben, haha.

In Zwolle bevindt zich een speelgoedwinkel die uniek en verfrissend is en waar je echt je ogen uit kijkt: Mijn Speeleiland. Wij zijn bekend met de groetere speelgoed ketens hier en dan is deze winkel een welkome afwisseling. Zo uitnodigend en warm. Er worden ook dinge verkocht die anders dan anders zijn en je dus niet zo snel in de andere speelgoedwinkels vindt.

Tuurlijk zijn we ook hier niet zonder tassen met gekochte spullen de deur uit gegaan! Als ik het zo allemaal lees, kom ik tot de conclusie dat we toch eigenlijk behoorlijk veel gekocht hebben in Zwolle, haha

Tip: Ga ook shoppen in de zijstraten (van o.a. de Diezerstraat), daar vindt je winkels die echt de moeite waard zijn!

Zwolle is dus echt een bezoekje waard!

Liefs Simone


Nog meer Travel Blogs