Dokkum: Een Historisch Juweel in Friesland

7 Augustus 2020/Geschreven door Simone

Dokkum: Een Historisch Juweel in Friesland

Dokkum is een historische stad en één van de elf steden, gelegen in het noorden van de provincie Friesland. Het staat ook bekend vanwege Bonifatius (een missionaris die rond de periode 750 in Dokkum was). Tegenwoordig zijn er nog veel verwijzingen naar hem terug te vinden in deze stad.

Maar Dokkum staat bij mij bekend als jeugdsentiment, de stad waar ik vroeger altijd ging logeren bij mijn opa en oma. En dan met je oma boodschappen gaan doen in het centrum waar ik nu, 30 jaar later, weer rond heb gelopen maar dan met mijn eigen gezin.

Omdat wij dit jaar naar Drenthe op zomervakantie gingen en een camping hadden die vlakbij de Friese provinciegrens lag, was de afstand van daar naar Dokkum prima om te rijden. Dus wij zijn met ons VW busje een citytrip Dokkum gaan doen.

Wat fijn is is dat je gewoon nog gratis kan parkeren in sommige gebieden. Wij hadden onze bus geparkeerd vlakbij het busstation en liepen binnen een paar minuten het centrum van deze stad binnen.

Dokkum is wat de Friezen noemen: smûk, een gezellige, knusse en niet te grootte stad. Dat trekt mij echt enorm aan. Plus dan nog eens de mooie historische gebouwen, het schitterende water en de relaxte sfeer maakt het voor mij helemaal af!

Winkelen

Naast de bekende grote winkelketens vindt je ook leuke, kleinere winkeltjes die je niet zo 1-2-3 vindt in een andere stad. De winkels bevinden zich vooral in het “hart’ van de stad en zijn dus allemaal lekker bij elkaar in de buurt.

Waar ik altijd op let met winkelen in een “nieuwe” stad is of er glutenvrije winkels te vinden zijn. Voor Dokkum geldt dat en geen specifieke winkels zijn die zich daar op richten. Wel heb je er een Jumbo en een gezondheidswinkel waar je een assortiment aan glutenvrije producten kan kopen.

Bezienwaardigheden

Dokkum is als stad zijnde geen grote stad, toch heeft het veel te bieden! In het begin van deze blog vertelde ik al over Bonifatius, daar is veel over terug te vinden in deze stad.

Zo heb je de Sint-Bonifatiuskerk met de Bonifatiuskapel waarin je een reliekschrijn kan bezichtigen met daarin, naar zegge, een deel van de schedel van Bonifatius.

Wat ook heel Hollands is om te bekijken zijn de molens De Hoop en Zeldenrust. Allebei de molens zijn op bepaalde tijden te bezoeken. Ze zijn op loopafstand van elkaar te vinden en naast de molens zelf zijn de locaties daar om heen ook heel mooi en de moeite waard om even je pauze te nemen van het wandelen.

Ook zijn de smalle straatje met leuke bruggetjes een aanrader om te doen. Zo kan je op een leuke, authentieke wijze Dokkum echt leren kennen! Je ziet oude gebouwen die aan de buitenkant nog net zo uit zien als de tijd waarin ze gebouwd werden (maar nu bijvoorbeeld een winkel of restaurant zijn).

Actief

In Dokkum kan je ook heerlijk wandelen over de Bolwerken (dit zijn de oude stadswallen die Dokkum omringd) waarbij je diverse mooie uitzichtpunten tegen komt. Eventueel kant-en-klare wandelroutes zijn ook aanwezig.

Rondom Dokkum kan je ook heerlijk fietsen. Hoewel wij niet, in deze omgeving, gefietst hebben maar in andere delen van Friesland kan ik wel aangeven dat het een mooie fiets provincie is.

En waar staat Friesland nog meer om bekend? Juist! Water. Dokkum is per uitstek geschikt om te gaan varen, kanoën of suppen want er is water genoeg.

Kortom: Dokkum is een stad die voor iedereen wel wat heeft! Maar vooral voor mij veel nostalgie en de kans om mijn gezin te laten zien waar ik vroeger, als klein meisje, veel met mij oma en opa ben geweest.

Liefs Simone


Nog meer Travel Blogs