Château de Chambord: Een Klassiek Meesterwerk in de Loirevallei

21 Augusrus 2019/ Geschreven door Simone

Blog: Chateaux Chambord, Loire (Frankrijk).

Temidden van de schilderachtige schoonheid van de Loirevallei in Frankrijk verrijst een schitterend bouwwerk dat de verbeelding van bezoekers al eeuwenlang betovert: het koninklijke Château de Chambord. Dit adembenemende kasteel staat bekend om zijn ongeëvenaarde renaissance-architectuur en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk. En als je, net als ik, super geïnteresseerd bent in geschiedenis dan is dit kasteel een absolute aanrader!

Overnachten in de omgeving

Mocht je niet in de directe omgeving op vakantie zijn dan is het natuurlijk ook een prima optie om het als een “onderweg” bezienswaardigheid te bezoeken. Dat hebben wij ook gedaan. We verbleven 2 nachten op Camping Huttopia Les Chateaux (zie mijn verslag over deze camping). Deze camping ligt op zo’n 30 minuten rijden van dit schitterende kasteel.

Een Koninklijke Visie

Het Château de Chambord, gelegen in de buurt van de stad Blois, werd in de 16e eeuw gebouwd op bevel van Koning Frans I van Frankrijk. Het kasteel diende oorspronkelijk als een jachtslot en ademt daarom ook de grootsheid en klasse van de Franse Renaissance. In dit meesterwerk zie je duidelijk de combinatie van Italiaanse en Franse invloeden, ontworpen om de pracht en praal van de Franse koninklijke macht te weerspiegelen.

Architectonische Pracht

Een van de meest opvallende kenmerken van Château de Chambord is zijn dubbele wenteltrap, die wordt beschouwd als een van de meest ingewikkelde en indrukwekkende trappen ter wereld. Het ontwerp is toegeschreven aan Leonardo da Vinci, die tijdens zijn tijd in Amboise dichtbij Chambord woonde. De trap is een meesterwerk op zich en zeker een hoogtepunt van een bezoek aan het kasteel.

Koninklijke Vertrekken

Tijdens je bezoek kun je de prachtig ingerichte koninklijke vertrekken en zalen verkennen, waaronder de Koninklijke Appartementen van Koning Frans I. Hier kun je je verbeelden hoe het leven aan het hof er in de 16e eeuw uitzag en genieten van de prachtige plafondschilderingen en meubilair.

Betoverende Tuinen

De uitgestrekte tuinen van Château de Chambord bieden een ontspannen omgeving om te verkennen. Maar wanneer je ze in al hun pracht en praal wilt zien dan is het zeker een aanrader om de trap naar boven te nemen en ze vanaf het dak te bekijken, hier heb je een 360 graden uitzicht. Wandel door de formele tuinen, bewonder de Franse tuinarchitectuur en geniet van de weerspiegeling van het kasteel in de vijver. De tuinen zijn perfect om te picknicken en te genieten van de serene sfeer.

Natuur en Wildleven

Naast het kasteel bevindt zich het Chambord Wildreservaat en park, een groot natuurreservaat dat oorspronkelijk werd opgericht door Koning Frans I voor de jacht. Tegenwoordig kun je hier wandelen en wilde dieren spotten, waaronder herten en wilde zwijnen. Voor hondenbezitters is dit absoluut een super mooie omgeving om lekker te gaan lopen met je hond.

Een Tijdloze Schat

Château de Chambord is niet alleen een historisch monument, maar ook een symbool van koninklijke elegantie. Het is een plek waar geschiedenis, kunst en natuur samenkomen in perfecte harmonie. Een bezoek aan Château de Chambord is als een stap terug in de tijd naar de renaissance, waar je kunt genieten van de pracht en praal van de Franse koninklijke geschiedenis. Het kasteel is een meesterwerk van menselijke creativiteit en een eerbetoon aan de tijdloze schoonheid van de Loirevallei. Dus zet dit dit adembenemende kasteel op je vakantielijst en laat je betoveren door zijn grandeur en geschiedenis.

Tip: kinderen tot 25 jaar zijn gratis!

Tip: begin meteen bij opening, dit scheelt je wachttijd en drukte in het kasteel.

Tip: er zijn maar een paar plekje met schaduw op het parkeerterrein, wees op tijd.

Tip: veel accommodaties in de omgeving geven korting wanneer je van te voren kaartjes koopt.

Tip: ga je met je hond en kom je alleen in het park? Schaf dan geen kaartje aan. Het park is gratis.

Liefs Simone


Nog meer Travel Blogs