29 Oktober 2021/ Geschreven door Simone
Recept: Appel-Rozijnentaart
Appeltaart is iets wat, voor mijn gevoel, al eeuwen bestaat en ook in verschillende varianten voorkomt. Ik kan mij herinneren dat, wanneer we vroeger bij mijn oma en opa op bezoek gingen in Dokkum (Friesland), mijn opa degene was die appeltaarten bakte.
En nee, raar vond ik dat niet want iedereen kan natuurlijk een appeltaart maken! Maar het maken van een glutenvrije, lactosevrije en vrij van geraffineerde suikers appeltaart was even een ander verhaal. Maar het is me gelukt! En is ie net zo lekker als de appeltaart van mijn opa? Ik vind van wel.
En zoals mijn opa ook zei: “Een appeltaart moet wel met rozijnen zijn!”. Dat heb ik zeker onthouden met het maken van deze Appel-Rozijnentaart. Lekker gevuld met rozijnen!
Dit recept is geïnspireerd door verschillende recepten, o.a. van Koopmans. |
Appel-Rozijnentaart
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 45 minuten
Ingrediënten deeg:
- 350 gr Zelfrijzend bakmix
- 225 gr Boter
- 50 gr Amandelmeel
- 3 el Ahornsiroop
- 2 tl Koek-/Speculaaskruiden
- 2 eieren
- snufje Zout
Ingrediënten appels:
- 90 gr Rozijnen
- 5 Appels (bij voorkeur Elstar)
- 4 el Ahornsiroop
- 3 tl Kaneel
Ingrediënten extra:
- 1 ei
- Amandelmeel
- Boter
Benodigdheden:
- Keukenmachine
- Snijplank
- Dunschiller
- Aardappelmesje
- Taartblik
- Ovenpapier
- Spatel
- Keukenkwast
- Bakje
- Waterkoker
Bereidingswijze:
- Verwarm de over voor op 160 graden.
- Doe de rozijnen in een bakje en voeg daar gekookt water aan toe (zorg dat ze onder water staan). Laat de rozijnen nu voor 10 – 15 minuten wellen.
- Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Doe ze in een grote schaal en voeg daar het kaneel en ahornsiroop aan toe. Roer het goed door elkaar. Zet de appels even in de koelkast en ga nu verder met het deeg.
- Doe eerst alle droge ingrediënten in de keukenmachine (zelfrijzend bakmix, amandelmeel, zout en koek-/speculaaskruiden) en roer dit goed door elkaar. Voeg daarna de eieren, het boter en ahornsiroop er aan toe en mix het voor een paar minuten.
- Op de bodem van je bakblik leg je een vel ovenpapier en daarna vet je de randen in met boter. Je kunt, als je wilt, het uitstekende ovenpapier afknippen.
- Verdeel 2/3 van je deeg over de bodem van je bakblik. Probeer een klein opstaand randje te creëren.
- Haal je appels uit de koelkast en doe de gewelde rozijnen (nadat je ze hebt afgegoten) erbij. Meng het nu goed door elkaar.
- Strooi wat amandelmeel op de bodem van je deeg zodat de bodem niet soppig wordt door het vocht van de appels en rozijnen.
- Verdeel nu de appels en rozijnen in je bakblik.
- Maak van het overgebleven deeg je eigen versiering voor boven op de taart. Dit kan, de standaard, strepen zijn maar je kunt ook een eigen creatie maken.
- Zet de appel-rozijnentaart in de oven en bak deze voor 45 minuten.
Even een kleine mededeling: ik gebruik een heteluchtoven en dan zijn 45 minuten voldoende maar je hebt waarschijnlijk een hele andere oven dan ik. Kijk zelf even aan of je vindt of je taart klaar is na 45 minuten. Het kan best zo zijn dat jouw oven niet zo krachtig als die van mij en daarom meer tijd nodig heeft. Voeg dan wat tijd er aan toe, tot dat je tevreden bent!
Eet smakelijk!
Liefs Simone
Deze recepten zijn ook leuk!
Vondt je dit recept leuk? Dan vind ik het natuurlijk super leuk wanneer je hem deelt met anderen! |