Angst om uit eten te gaan

21 Januari 2020/ Geschreven door Simone

Blog: Angst om uit eten te gaan

Ondanks dat ik uit eten gaan altijd leuk vind (en vond) heb ik altijd een vorm van angst gehad (en nu soms nog steeds).

Zo vaak fout

Omdat ik 9 van de 10 keer altijd ziek werd van uit eten gaan (voor dat ik de diagnose voedselintolrantie had), bouwde ik een soort mentale blok op dat ik uit eten gaan ging associëren met het krijgen van klachten.

Of ik nu uit eten ging met familie, collega’s of tijdens een studiereis ik was altijd bang voor wat er na afloop ging gebeuren. En het is nog al eens fout gegaan. In de trein op weg naar huis zo erg veel last van mijn darmen krijgen en dan geen wc kunnen vinden! Of bij thuiskomst meteen naar de wc moeten rennen…. Zucht, het gebeurde helaas vaak.

Nooit meer uit eten

Toen ik de diagnose kreeg van gluten- en lactose intolerantie was een van miijn eerste gedachtes: “Nu kan ik nooit meer uit eten!”

Misschien een onterechte gedachte maar wanneer je een barriere, voor je zelf, hebt opgebouwd al die jaren dan is het op zich niet raar. Want voor mijn gevoel was eten bij een onbekende een grote kans op veel pijn!

Maar om jezelf te gaan afsluiten en nergens meer naar toe gaan is natuurlijk absurd! Je moet weer vertrouwen gaan krijgen en ervaren dat het ook goed kan gaan! Hoe doe je dat? Juist, door het te doen. En dat deed ik!

Het kan ook goed gaan

Hierdoor heb ik kunnen ervaren dat het ook goed kon gaan wanneer ik duidelijk aangaf wat ik niet mocht eten. Inmiddels heb ik een aantal mensen om me heen die absoluut hun best doen om het zo goed mogelijk te maken zodat ik geen last krijg. Hierdoor kan ik nu ook wat makkelijker bij hun thuis gaan eten. Het is natuurlijk wel een dingetje, want de voorbereiding moet altijd in overleg met mij gaan maar dat doen ze en het gaat altijd goed!

Wat restaurants betreft: dat is nog een klein puntje (ja, nu nog steeds!). Ik vind het niet zozeer eng maar meer spannend. Ik heb inmiddels een paar restaurants waarvan ik weet dat ze een goede keuken hebben en ik daar altijd goed en zonder klachten kan eten.

Vallen en opstaan

Maar helaas heb ik ook nog slechte ervaringen (lees mijn review van Restaurant Zeyn in Utrecht). Deze geven me toch weer een deuk in mijn vertrouwen en doe ik , voor mijn gevoel, weer een stapje terug. Maar als ik niet telkens iets nieuws probeer dan weet ik dus ook niet hoe het verloopt.

Dus wat kan ik je meegeven? Probeer je niet gek te maken wanneer je een slechte ervaring hebt want er zijn ook goede ervaringen.

  • Geef duidelijk te kennen wat je wel en niet mag.
  • Vraag naar de chef wanneer er onduidelijkheid is.
  • Ga op je eigen gezond verstand af. Vertrouw je het niet? Eet het niet!
  • Betaal niet 100% wanneer je niet goed eet!

Liefs Simone