Alsof Coeliakie alleen al niet genoeg is…

29 Oktober 2021/ Geschreven door Simone

Blog: Alsof Coeliakie alleen al niet genoeg is…

Ziek zijn is nooit een feestje en zeker niet wanneer het iets is waarmee je zult moeten leven. Een intolerantie of allergie is al heftig op zich maar uit diverse onderzoeken en vragenrondjes onder coeliakie patiënten is gebleken dat het vaak niet een op zich staande ziekte is.

Hoewel er nog altijd veel meer onderzoek gedaan moet worden naar voedselintoleranties en -allergieën is inmiddels wel gebleken dat er vaak combinaties van aandoeningen zijn waar een coeliaak last van kan hebben of heeft.

Als ik puur even naar mijn eigen situatie ga kijken:

 • Glutenintolerantie
 • Lactoseintolerantie
 • Galproblemen (deze is inmiddels verwijderd)
 • Bekkeninstabiliteit
 • Super gevoelig voor geraffineerde suikers

En zo zijn er meer mensen met mij die dus meer dan 1 aandoening hebben.

Ik hoor vaak de volgende aandoeningen die in verband gebracht worden met Coeliakie:

 • Schildklierproblemen
 • Diabetes
 • Tekort vitamine B12
 • Tekort vitamine D
 • Koemelkallergie
 • Fibromyalgie
 • Eczeem
 • Hashimoto

(bovenstaande aandoeningen zijn door coeliakie patiënten genoemd)

Wat nu precies de reden is waarom er een aaneenschakeling is van aandoeningen is, tot dusver, nog niet (helemaal) bekend. Ondanks mijn opleidingen en eigen ervaringen ben ik geen wetenschapper en kan ik dus ook geen concreet antwoord op deze vraag geven. Ik hoop dat, met meer onderzoek, er in de toekomst wel antwoord gegeven kan worden op deze vraag.

Hopelijk kan ik ooit deze blog aanpassen en uitleg geven waarom het zo is!

Liefs Simone